Ronde Wortel Parijse Markt

2,20

Op voorraad

Beschrijving

Deze schattige ronde worteltjes (Daucus Carota) zijn ideaal om te kweken in kleigrond of ondiepe potten. Omdat ze maar 3 à 4 cm breed worden, hoeven ze hun wortel namelijk niet diep te graven. Deze worteltjes van radijsgrootte zijn met hun speciale vorm ook ideaal voor kinderen. Het is iets dat hen zeker zal verrassen! Ze zijn bovendien lekker zoet, dus niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook om op te eten.

Deze wortelen kan je in het voorjaar zaaien van zodra je de grond kan bewerken. Zaai ze wel rechtstreeks, want verspenen bij wortelen is niet eenvoudig! Zaai de zaadjes zo’n 2 cm apart, maar wanneer ze uitkomen moet je wel uitdunnen tot 5 à 10 cm.

7 tot 10 weken later zijn de wortelen klaar om te oogsten. Wacht bij het oogsten van de wortelen tot vlak voor je ze gaat klaarmaken, dan blijven ze lekker zoet en knapperig. Als je toch vroeger oogst, bewaar ze dan op een koele plek in een bakje met zand, met het loof er nog aan.

De meest gevreesde vijand van de wortel is de wortelvlieg. Er zijn echter een aantal trucjes om de wortelvlieg op afstand te houden. Staan je wortelen op het balkon op de eerste verdieping of hoger, dan is er vast geen probleem. De wortelvlieg kan maar een halve meter hoog vliegen. Is je balkon op het gelijkvloers, zet dan de potten met worteltjes wat hoger.

Tips voor een geslaagde oogst:

  • Zaai wortelen steeds rechtstreeks. Wortelen verplanten zorgt alleen voor scheve wortels.
  • Twee tot drie weken na het ontkiemen moeten de wortelen uitgedund worden. Haal hierbij de zwakste sprietjes weg zodat er 5 tot 10 cm ruimte is tussen de wortels.
  • Een andere manier om van de wortelvlieg af te geraken is salie of rozemarijn in de buurt planten. Wortelvliegjes houden namelijk niet van de geur van deze kruiden en blijven ver weg.

Extra informatie

Zaaikalender

, , ,

Oogstkalender

, , ,

Merk

De Tuindoos

De Tuindoos maakt biologisch moestuinieren gemakkelijk. Alle hulp die je nodig hebt om van je moestuin een succes te maken vind je bij De Tuindoos.
Logo De Tuindoos