Wortelpeterselie

3,15

28 op voorraad

Beschrijving

De wortelpeterselie (Petroselinum crispum) is een peterselievariant die niet gekweekt wordt voor de bladeren maar, zoals de naam al aangeeft, voor de wortel. De wortel van wortelpeterselie lijkt wel erg op een kleine pastinaak, maar de smaak ligt tussen die van peterselie en knolselder.

De wortelpeterselie zaai je rechtstreeks in de bodem in de maanden maart tot begin juli. Wortelpeterselie stelt niet veel eisen aan de grond waarin hij groeit, maar kies een zonnig plekje uit. Wortelpeterselie kiemt heel traag en het kan dus tot wel 4 weken duren tot je de eerste sprietjes ziet. Wat helpt is een goede warme bodem, of  voor het zaaien de zaadjes een nachtje weken in lauwwarm water.

Terwijl de wortelpeterselie groeit, kan je ook de bladeren oogsten en gebruiken als gewone peterselie. Oogst wel niet te veel, want de wortel krijgt zijn voedingsstoffen uit de bladeren.

De wortels kan je oogsten vanaf september. De wortels kunnen wel wat vorst verdragen, dus je moet ze bij koude niet snel uit de bodem halen.

Tips voor een geslaagde oogst:

  • Wortelpeterselie is ideaal voor winterse gerechten, zoals in een stoofpotje of een soep. Ook lekker is een puree waarbij je een deel van de aardappelen door wortelpeterselie vervangt.
  • Je kan de wortelpeterselie ook rauw eten. Rasp hem eens bij een slaatje!

Merk

De Tuindoos

De Tuindoos maakt biologisch moestuinieren gemakkelijk. Alle hulp die je nodig hebt om van je moestuin een succes te maken vind je bij De Tuindoos.
Logo De Tuindoos

Extra informatie

Zaaikalender

, , ,

Oogstkalender

, , , , ,