Halflange Pastinaak van Guernsy

2,45

Beschrijving

Pastinaak (Pastinaca sativa) is een vergeten groente met een unieke smaak die het midden houdt tussen wortel en aardappel. Deze halflange Pastinaak van Guernsey wordt zo’n 20 centimeter lang en
behoorlijk dik.

Pastinaken kweek je net zoals andere wortelgewassen best op een losse grond zonder mest. Zo krijg je een mooie rechte pastinaak zonder vertakkingen. Heb je geen losse grond dan kan je die beter maken voor wortels en pastinaken door wat zand toe te voegen. Sowieso moet je voor het zaaien de bovenste 30 centimeter van de grond goed losmaken met een riek.

Voor het zaaien van pastinaak heb je wel wat geduld nodig. Het kan soms tot wel vier weken duren eer ze kiemen. Al die tijd moet je de bodem goed vochtig houden en onkruid wieden.

Vanaf september kan je de pastinaak oogsten, maar ze groeien nog door tot december. Ze kunnen best wat vorst verdragen en dus kun je ze gewoon in de grond laten zitten tot je ze oogst. Haal ze wel voor de lente uit de grond want vanaf dan gaan ze hun energie in de zaden steken.

Tips voor een geslaagde oogst

  • Zaai radijsjes op dezelfde rij als je pastinaak als markering. Radijsjes kiemen en groeien namelijk veel sneller dan pastinaak en zijn klaar wanneer de pastinaak net begint te kiemen. Zo weet je nog waar je je pastinaak hebt gezaaid.
  • Draag steeds handschoenen wanneer je met pastinaak werkt. Het sap in het loof is namelijk ‘fototoxisch’ en kan onder invloed van zonlicht brandwonden veroorzaken.

Merk

De Tuindoos

De Tuindoos maakt biologisch moestuinieren gemakkelijk. Alle hulp die je nodig hebt om van je moestuin een succes te maken vind je bij De Tuindoos.
Logo De Tuindoos

Extra informatie

Zaaikalender

, , ,

Oogstkalender

, , , , , ,

Andere suggesties…