Aubergine Wit Rond Ei

2,45

Op voorraad

Beschrijving

Aubergine Wit Rond Ei zaden

Net als bij tomaten bestaan aubergines (Solanum melongena) in alle maten en kleuren. Wij kennen vooral de grote paarse variant, maar de Engelse naam eggplant of “eierplant” past beter bij deze aubergine. Aubergine Wit Rond Ei produceert namelijk prachtige ivoorwitte ovale vruchten die zo’n 100 gram wegen. De smaak lijkt wat op paddenstoelen en past daarom perfect bij vleesgerechten.

Zaai de aubergine vanaf eind februari tot halverwege april in zaaibakjes. De zaaibakjes moeten constant warm staan, minstens 22°C à 24°C is ideaal. Bij deze temperatuur droogt de grond snel uit, dus dek de bakjes af of geef geregeld water. Na een drietal weken zijn de planten groot genoeg om te verpotten. Wil je ze later naar de serre verplanten, is een pot van 3 liter voldoende. Heb je geen serre, verpot ze dan meteen naar een grote pot van 10 liter. Die kan je bij koude nachten binnen halen. De planten mogen ‘s nachts namelijk niet onder 18°C komen.
Voor een grote opbrengst is snoeien belangrijk. Na de eerste bloemen snij je alle vertakkingen van de aubergine weg, behalve de twee takken die zich vormen na de eerste bloem. In een serre kan je eventueel nog een derde tak laten staan.

Tips voor een geslaagde oogst:

  • Bied je aubergine wat ondersteuning, bijvoorbeeld met een bamboestok. Bind met wat touw de aubergineplant op vier of vijf plaatsen losjes aan de stok.
  • Als de eerste bloemen er staan, mag je de onderste bladeren weghalen. Dat zorgt voor een betere luchtcirculatie die schimmel zal voorkomen.
  • De aubergines zijn rijp wanneer ze hard zijn aan de buitenkant. Laat ze zeker niet te lang hangen want dan worden ze sponzig.

Extra informatie

Zaaikalender

, ,

Verplanten

,

Oogstkalender

, ,

Merk

De Tuindoos

De Tuindoos maakt biologisch moestuinieren gemakkelijk. Alle hulp die je nodig hebt om van je moestuin een succes te maken vind je bij De Tuindoos.
Logo De Tuindoos