Nieuw-Zeelandse Spinazie

1,45

Beschrijving

Nieuw-Zeelandse Spinazie (Tetragonia tetragonioides) is een bladgroente die wel degelijk uit Nieuw-Zeeland komt, maar weinig met spinazie te maken heeft. Biologisch gezien is hij nauwer verwant aan postelein dan aan spinazie. Het houdt ook veel meer van warm en droog weer terwijl spinazie het liever koel heeft. Nieuw-Zeelandse Spinazie kan je dan ook oogsten in de zomer, wanneer je geen gewone
spinazie kan oogsten.

Nieuw-Zeelandse Spinazie zaai je binnen voor in de maanden maart en april, of je zaait ze meteen ter plaatse in de maand mei. Nieuw-Zeelandse Spinazie kan je voor het zaaien best een dagje laten weken in water, dat helpt bij het kiemen. Nadat het gevaar op nachtvorst geweken is, meestal na 15 mei, kan je de plantjes uitplanten. Zet ze ver genoeg uit elkaar, minstens 80 cm, want Nieuw-Zeelandse Spinazie kan echt beginnen woekeren.

Je kan van de Nieuw-Zeelandse Spinazie oogsten tot de eerste nachtvorst optreedt, daarna zal de plant snel afsterven. Met wat bescherming zoals hooi kan je dit nog even uitstellen.

Tips voor een geslaagde oogst

  • Wanneer je de Nieuw-Zeelandse Spinazie net geplant of gezaaid hebt, kan je er radijsjes of sla tussen zaaien, die zijn namelijk al weg voor de Nieuw-Zeelandse Spinazie ze kan overwoekeren.
  • Nieuw-Zeelandse Spinazie zaait zichzelf vlot uit. Wees dus niet verbaasd als je het volgende jaar jonge plantjes Nieuw-Zeelandse Spinazie vindt waar hij vorig jaar stond.

Merk

De Tuindoos

De Tuindoos maakt biologisch moestuinieren gemakkelijk. Alle hulp die je nodig hebt om van je moestuin een succes te maken vind je bij De Tuindoos.
Logo De Tuindoos

Extra informatie

Zaaikalender

,

Verplanten

,

Oogstkalender

, , , ,