Lavas

3,85

  • Zaden van Lavas of Maggikruid (Levisticum officinale)
  • Heerlijk kruid dat wat op selder lijkt, lekker in soep of stoofpotje
  • Doorlevend, dus 1 keer zaaien levert je jarenlang plezier op
  • Zowel de bladeren, wortels als zaden zijn eetbaar
  • Met gratis handige infofiche waarmee je zelf makkelijk lavas kweekt
  • Elk pakje Lavas bevat 1 gram zaad, goed voor 400 ├á 500 zaden

Op voorraad

Beschrijving

Lavas (Levisticum officinale) is een vaste plant die oorspronkelijk afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied, maar die hier ook uitstekend gedijt. De plant met holle stengels kan in een goede grond namelijk tot wel 2 meter hoog worden.

Van Lavas kan je bijna alles eten. Van de bladeren kan je een frisse salade of hartige soep maken en de wortels zijn lekker gestoofd of geraspt over een slaatje. Zelfs de zaadjes zijn eetbaar en werden vroeger gebruikt om brood smaak te geven. De geur van Lavas doet wat denken aan de Maggi-bouillon, vandaar de alternatieve naam Maggikruid, maar de smaak lijkt meer op selderij.

Lavas kan je zowel in het voorjaar als het najaar zaaien. Kies hiervoor een plekje uit met een goed drainerende grond. Aangezien de plant heel groot wordt moet je er ook voor zorgen dat hij andere planten niet in de schaduw zet. Lavas is een vaste plant en eenmaal hij er staat heeft hij nog weinig onderhoud nodig. In de winter lijkt hij misschien verdwenen, maar in het voorjaar komt hij beslist weer boven.

Receptideetjes

  • Hoewel de smaak van Lavas heel erg op die van selder lijkt, gebruik je best wat minder Lavas dan selder. Lavas is namelijk veel sterker van smaak.
  • Als je de wortel wil proberen, is het belangrijk hem te schillen! De schil kan namelijk soms wat bitter zijn van smaak.

Merk

De Tuindoos

De Tuindoos maakt biologisch moestuinieren gemakkelijk. Alle hulp die je nodig hebt om van je moestuin een succes te maken vind je bij De Tuindoos.
Logo De Tuindoos

Extra informatie

Zaaikalender

, , ,

Oogstkalender

, , , , ,