Bergbonenkruid

2,95

Slechts 2 resterend op voorraad

Beschrijving

Bonenkruid komt in twee vormen, het eenjarig bonenkruid (Satureja hortensis) en dit doorlevende Bergbonenkruid (Satureja montana). Het gewone bonenkruid zal je dus elk jaar opnieuw moeten zaaien, maar bergbonenkruid kan tot wel 5 jaar groeien. Hij wordt dan zo’n halve meter hoog. Daarnaast heeft bergbonenkruid een sterker aroma.

Bonenkruid heeft zijn naam  niet gestolen want zowel in de tuin als in de keuken passen bonen en bonenkruid uitstekend bij elkaar. De geur van bonenkruid verjaagt de zwarte bonenluis en de smaak past uitstekend bij jonge boontjes. Maar probeer het zeker ook eens bij aardappeltjes of gevogelte.

Bonenkruid komt uit het Mediterraanse zeegebied, dus denk daar ook aan wanneer je hem plant. Zoek een warm plaatsje met voldoende zonlicht en een goede drainage van de grond, en zaai daar het bergbonenkruid. Zaai oppervlakkig en hark een beetje aan. Je kan ook in pot zaaien, kies dan een grote pot en voeg wat kleikorrels of potscherven toe aan de grond.

Tips voor een geslaagde oogst

  • Na zo’n vijf jaar heeft het bergbonenkruid zijn beste tijd gehad. Je kan dan nieuwe zaaien of een stekje nemen van je bestaande plant.
  • Om bergbonenkruid te stekken snij je in de lente een jong takje af. Verwijder de onderste blaadjes en plaats het in een potje met natte aarde. Geef voldoende water en het stekje zal uitgroeien tot een volledige plant.

 

Merk

De Tuindoos

De Tuindoos maakt biologisch moestuinieren gemakkelijk. Alle hulp die je nodig hebt om van je moestuin een succes te maken vind je bij De Tuindoos.
Logo De Tuindoos

Extra informatie

Zaaikalender

Oogstkalender

, ,