Lage Doperwt Karina

1,30

Categorieën: , Tags: ,

Beschrijving

Karina (Pisum sativum var. nanus) is een klein maar sterk plantje dat een groot aantal erwten oplevert voor zijn lengte. De erwten zijn kreukzadig, in tegenstelling tot de rondzadige die je vaak in de winkel vindt. Het verschil in vorm komt door het suikergehalte. Kreukzadige erwten bevatten meer suikers dan rondzadige. Dat maakt deze erwten natuurlijk ook veel zoeter dan een winkelerwt. Karina is een lage doperwt en wordt niet meer dan 50 cm hoog. Dat maakt oogsten gemakkelijk. De peulen bevatten telkens zo’n 8 à 10 erwten.

Karina zaai je best binnen voor in kleine potjes. Voor een sneller resultaat laat je de zaadjes eerst een paar uurtjes weken in wat water. Heb je binnen geen ruimte om voor te zaaien, wacht dan tot maart om buiten rechtstreeks te zaaien. Erwten zijn peulvruchten en kweek je natuurlijk best op het perceel van de peulvruchten. Heb je echter wat plaatsgebrek, dan kan je ze ook uitplanten op het perceel van de vruchtgewassen. Karina is namelijk geoogst voor je je vruchtgewassen weer uitplant. Met zijn unieke wortelstructuur zorgt het bovendien voor wat extra stikstof, wat je vruchtgewassen zeker appreciëren.

Lees hier onze volledige kweekgids over erwten voor alle tips over het telen van erwten.

Tips voor een geslaagde oogst

  • Deze kleine planten kan je ook in potten kweken. Kies daarvoor een pot met een diameter van zeker 17 cm en gebruik goede potgrond.
  • Plant je erwten uit als ze zo’n 15-20 cm hoog zijn. Het hoeft dan nog niet heel warm te zijn, doperwt Karina kan wel een beetje (-2°C) vorst verdragen.
  • Erwten zijn het beste vers van de plant maar verliezen snel hun smaak. Heb je te veel, vries dan zo snel mogelijk in.

Merk

De Tuindoos

De Tuindoos maakt biologisch moestuinieren gemakkelijk. Alle hulp die je nodig hebt om van je moestuin een succes te maken vind je bij De Tuindoos.
Logo De Tuindoos

Extra informatie

Zaaikalender

,

Oogstkalender

, ,