Kiwano

4,90

Uitverkocht

Beschrijving

De Kiwano (Cucumis metuliferus), gehoornde meloen of stekelaugurk is een plant uit de komkommer- en pompoenfamilie. De oranje vruchten worden 15 centimeter groot, met een stevige schil beladen met grote stekels. Het geelgroene vruchtvlees heeft een smaak die het midden houdt tussen banaan en komkommer.

Zaai Kiwano vanaf eind maart in potjes en zet de potjes op een warme plek binnenshuis. Kiwano heeft een temperatuur tussen 20°C en 30°C nodig om te kiemen. Eens gekiemd mogen ze wat koeler staan, 5°C is het minimum maar voor een goede groei is 20°C toch beter. In de tweede helft van mei is het meeste gevaar op vrieskou verdwenen en mag je de Kiwano naar buiten verplanten. Dat mag in de serre maar hoeft niet. Kiwano is een flinke groeier dus voorzie voldoende plaats. Je kan plaats besparen door hem net zoals komkommer of pompoen de hoogte in te laten groeien langs touwen of kippengaas.

De Kiwano is rijp wanneer de vruchten oranje zijn. Kiwano is het lekkerst rauw, zoals in een fruitsalade of bij een bolletje ijs.

Tips voor een geslaagde oogst

  • Geef Kiwano liever één keer per week veel water dan elke dag een beetje. Kiwano kan best tegen wat droogte en dit maakt het wortelstelsel sterker.
  • De vruchten die aan het einde van het seizoen niet tijdig gerijpt zijn, kan je thuis verder laten rijpen. Dat gaat extra snel als je ze in de fruitschaal bij wat bananen legt.

Merk

De Tuindoos

De Tuindoos maakt biologisch moestuinieren gemakkelijk. Alle hulp die je nodig hebt om van je moestuin een succes te maken vind je bij De Tuindoos.
Logo De Tuindoos

Extra informatie

Zaaikalender

, ,

Verplanten

,

Oogstkalender

,