Bosaardbei Koningin Der Valleien

1,95

Beschrijving

Als je zelf aardbeien wil telen, wordt dat doorgaans gedaan met stekjes of uitlopers, niet met zaad. Ze zijn namelijk niet ‘zaadvast’, wat wil zeggen dat een plant die je uit zaad kweekt andere eigenschappen kan hebben dan de ouderplant. Bosaardbei Koningin der Valleien (Fragaria vesca alpina) is daar een uitzondering op, deze kan je namelijk wel zaaien.

Zaai de zaadjes binnen voor in een bakje gevuld met goede zaai- en stekgrond. Zaai zeker niet te diep, oppervlakkig zaaien en met een dun laagje zand bedekken is voldoende. Zet het bakje op een warme plaats met veel licht.

Wanneer de plantjes vier blaadjes hebben, kan je ze verspenen naar potten. Wil je ze in pot houden, kies dan meteen een pot van drie liter. Ben je van plan om de aardbeien later nog naar buiten te verplanten, dan is een kleiner potje voldoende. Laat bij het verspenen steeds wat aarde aan de wortels.

De planten mogen in de tweede helft van mei naar buiten verplant worden. Hoewel de zaadjes van de bosaardbei licht nodig hebben om te kiemen, kunnen de plantjes wel wat schaduw verdragen. Een plaatsje in de halfschaduw kan dus perfect.

Wist je dat?

  • De klassieke aardbei zoals je die ook in de winkel vindt, is een kruising tussen de Noord-Amerikaanse en Chileense aardbei. De bosaardbei daarentegen is een inheemse soort, die je bij ons dus ook in het wild kan tegenkomen.
  • Bosaardbei Koningin der Valleien is een veredelde bosaardbei en heeft daardoor grotere vruchtjes dan zijn wilde tegenhanger.

Merk

De Tuindoos

De Tuindoos maakt biologisch moestuinieren gemakkelijk. Alle hulp die je nodig hebt om van je moestuin een succes te maken vind je bij De Tuindoos.
Logo De Tuindoos

Extra informatie

Zaaikalender

, ,

Verplanten

Oogstkalender

, , , ,