Winterpostelein

3,90

Uitverkocht

Beschrijving

Winterpostelein (Claytonia perfoliata) is één van die plantjes die met de ontdekkingsreizigers vanuit Amerika naar Europa is gekomen, net zoals tomaten, pompoenen, aardappelen en vele anderen. Winterpostelein heeft hetzelfde vlezige blad als inheemse postelein maar is biologisch gezien meer verwant met sommige cactussoorten dan met postelein.

Het fijne aan deze groente is dat het zeer goed tegen de kou kan, enkel bij strenge vrieskou moet je voor wat bescherming zorgen. Zo kan je ook in de winter een vers slaatje uit eigen tuin eten. Hier waren de Amerikaanse mijnwerkers zeer blij om, want het bevat voldoende vitamine C om het dodelijke scheurbuik te voorkomen. Vandaar dan ook de bijnaam ‘mijnwerkerssla’. De Zwartvoetindianen aten zelfs de wortelknolletjes van de plant.

Ben je niet zo’n fan van het vlezige blad van winterpostelein, dan kan je het ook zaaien als bodembedekker en groenbemester. Zaai dan breedwerpig in plaats van op rijtjes en werk de plant na de winter in de grond. Dit zorgt ervoor dat je een rijkere, luchtigere bodem krijgt.

Tips voor een geslaagde oogst

  • Oogsten van de winterpostelein kan je de hele winter, door de blaadjes enkele centimeter boven de grond af te snijden. Met wat goede zorgen kan je zo een tweede of zelfs derde keer oogsten.
  • Deze plant zaait heel vlot uit. Haal de plant dus weg van zodra er bloempjes aan komen, anders riskeer je een tuin vol winterpostelein.

Merk

De Tuindoos

De Tuindoos maakt biologisch moestuinieren gemakkelijk. Alle hulp die je nodig hebt om van je moestuin een succes te maken vind je bij De Tuindoos.
Logo De Tuindoos

Extra informatie

Zaaikalender

, ,

Oogstkalender

, , , , ,