Winterkers

2,45

Beschrijving

Winterkers (Barbarea vulgaris) heeft zijn naam zeker niet gestolen. Het is een winterharde plant waarvan de blaadjes je in de koudste maanden een flinke dosis vitamine C uit eigen tuin geven. De blaadjes smaken bijna zoals waterkers maar dan minder sterk, vandaar ook de alternatieve naam landkers. Nog een andere naam voor winterkers is gewoon Barbarakruid, vernoemd naar de Heilige Barbara. Barbara is namelijk de heilige van de artillerie en de mijnwerkers en dit plantje werd gebruikt om de wonden die zij opliepen door explosies te verzorgen.

Barbarakruid is een tweejarige plant. Het eerste jaar zal ze een bladrozet aan de grond vormen. Hiervan kan je plukken zolang je het hart van de plant maar intact laat, het zal de hele winter blijven groeien. In haar tweede jaar zal het ook in de hoogte beginnen groeien en vanaf april in zaad beginnen komen. Vanaf dan worden de blaadjes bitter en dus niet meer lekker. Gelukkig zijn de gele bloemen prachtig en bovendien eetbaar. De plant zaait wel gemakkelijk uit, verwijder dus tijdig de bloemen als je niet wil dat je hele tuin vol winterkers komt te staan.

Tips voor een geslaagde oogst

  • Je kan winterkers op het einde van het jaar zaaien op een plekje waar eerder peulvruchten stonden. Die brengen namelijk stikstof in de grond en dat kan deze kool wel appreciĆ«ren
  • Wil je graag het hele jaar van winterkers genieten, kan je ook in maart al voorzaaien en in april naar buiten verplanten.

Merk

De Tuindoos

De Tuindoos maakt biologisch moestuinieren gemakkelijk. Alle hulp die je nodig hebt om van je moestuin een succes te maken vind je bij De Tuindoos.
Logo De Tuindoos

Extra informatie

Zaaikalender

, ,

Verplanten

Oogstkalender

, , , , , , , , ,