Geplaatst op Geef een reactie

Zo Kweek Je Kiemgroenten – De Volledige Gids

Kiemgroenten kweekgids omslagfoto

Heb je ooit tuinkers in een broodje geproefd? Zonder twijfel waren ze heerlijk en voegden ze een unieke smaak toe. Het goede nieuws is dat je elk groentezaadje gemakkelijk thuis kunt laten kiemen. De brede waaier van smaak en textuur van deze kiemen verbeteren de smaak van verschillende gerechten. Bovendien zijn ze gezond omdat ze vol zitten met antioxidanten, mineralen en vitaminen.

In dit artikel vind je een eenvoudige stap-voor-stap handleiding voor het maken van kiemgroenten thuis. Bovendien kom je te weten welke groenten je kunt kiemen en wat de voordelen zijn van het kiemen van groenten.

Welke groenten kun je laten kiemen?

Kiemen zijn de kleine scheuten die direct na het ontkiemen uit de zaadhuid komen. Je vraagt je misschien af welke groentezaden je kunt ontkiemen? Het antwoord is dat je bijna elk groentezaadje kunt gebruiken als kiemgroente als de bladeren eetbaar zijn. Zorg alleen voor de juiste groeiomstandigheden en gebruik zaden die niet chemisch behandeld zijn. Over het algemeen zijn de leden van de kolenfamilie populairder om te kiemen omdat ze een unieke kruidige en exotische smaak hebben. Dé klassieker onder de kiemgroenten, tuinkers, is dan ook lid van de koolfamilie.

Voorbeelden van groenten die je kan kiemen zijn:

Hoe kiem je deze zaden?

De basisstappen voor het ontkiemen van groenten zijn steeds hetzelfde. Laten we de methode uitleggen met een voorbeeld van het ontkiemen van fenegriek.

Benodigd materiaal:

  • Een paar eetlepels groentezaden (Hier nemen we fenegriek)
  • Een weckpot of mason jar
  • Een neteldoek of andere dunne doek
  • Water

Stap 1: Neem 1 tot 2 eetlepels fenegriekzaden. Spoel ze 3 tot 4 keer grondig om vuil en restjes te verwijderen.

Stap 2: Plaats de zaden in de weckpot en bedek ze met c centimeter water. Laat ze een nacht weken en lek ze ‘s anderendaags uit. Bedek de opening van de pot met de neteldoek en zet vast met een elastiekje. Zorg ervoor dat u de opening van de pot bedekt met de neteldoek en zet het vast met een elastiekje. Zo kan je de pot gemakkelijk uitlekken.
Door deze stap wordt de zaadmantel zachter en worden de zaden klaargemaakt om te ontkiemen.

Stap 3: Na deze stap spoel je de zaden elke dag een tot twee keer opnieuw met een centimeter water en laat je meteen uitlekken. Binnen 2 tot 3 dagen zullen de zaden opzwellen en verdubbelen in grotte.

Stap 4: Blijf 1 tot 2 keer per dag spoelen. Je zult na 4 tot 5 dagen kleine scheuten zien ontstaan. Zet de pot in dit stadium in een goed verlichte ruimte. Dit zal de smaak van de zaailingen bevorderen.

Stap 5: Zodra de scheuten groene blaadjes ontwikkelen, kunt u ze consumeren of bewaren. Het is beter om verse kiemen te eten. Je kan ze nog een week bewaren in de ijskast nadat je het overtollig water hebt laten weglopen en ze hebt drooggedept met keukenpapier.

Tuinkers

Tuinkers heeft een unieke pittige en peperachtige smaak en wordt hierom vaak gebruikt als kiemgroente. Deze zaden bevatten echter een slijm waardoor ze niet ontkiemen onder vochtige omstandigheden. Daarom zijn de stappen om deze kiemen te maken anders dan bij andere.

Enkele belangrijke verschillen:

  • Week de zaden niet voor
  • Leg een dun laagje tuinkerszaadjes op een vochtig keukenpapiertje
  • Neem een diepe bak en leg het keukenpapier erin.
  • Dek de bak af met huishoudfolie om het vocht vast te houden.
  • Nevel het keukenpapier 1 tot 2 keer per dag.
  • Haal het deksel van de bak als de kiemen uitkomen.
  • Blijf 1 tot 2 keer per dag besproeien.
  • Zodra ze groen worden, zijn ze klaar om te consumeren.

Waarop moet je letten bij kiemgroenten?

  • Jonge kiemen zijn vatbaar voor bacterie- en schimmelgroei. Gooi ze weg als u een vieze geur ruikt.
  • Gebruik de verse kiemen zo snel mogelijk. Ze verliezen hun knapperigheid al na 1 à 2 dagen na de oogst.
  • Was de pot grondig met warm zeepwater alvorens de volgende lichting te laten kiemen.
  • De bladeren van tomaten en aardappelen zijn niet eetbaar. Daarom worden deze groenten niet gekiemd.
  • Om de houdbaarheid van kiemgroenten te verlengen, spoelt u ze af met koud water en dept u ze vervolgens droog voordat u ze weer in de koelkast zet.
  • Voeg niet te veel water toe aan het potje.

Zo gebruik je kiemgroenten

Kiemen zijn zo uniek als de groenten waarvan ze gemaakt zijn. Maar er zijn veel verschillende manieren om ze te eten. Wat dacht je hiervan:

  • Garneer of strooi deze spruiten over je favoriete soepen.
  • Voeg ze toe aan salades, sauzen en dipsausen voor meer smaak en textuur.
  • Gebruik ze in roerbakgerechten en stoofschotels.
  • Voeg ze toe aan zelfgemaakte sushi.
  • Voeg ze toe aan sandwiches, wraps, of pita.
  • Je kunt ze ook eten als snack met crackers en kaas.
  • Of eet de kiemen gewoon rauw om alle voedingsstoffen binnen te krijgen.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *