Geplaatst op Geef een reactie

Wortelpeterselie – De Volledige Kweekgids

Wortelpeterselie omslagfoto

Wortelpeterselie (of (Petroselinum crispum tuberosum) is een peterselievariant die niet gekweekt wordt voor de bladeren maar, zoals de naam al aangeeft, voor de wortel. De wortel van wortelpeterselie lijkt wel erg op een kleine pastinaak, maar de smaak ligt tussen die van peterselie en knolselder. De teelt van wortelpeterselie lijkt heel erg op de teelt van de ‘gewone’ wortels. Een alternatieve benaming is ‘peterseliewortel’.

Peterselie in het algemeen werd al gekweekt in de derde eeuw voor Christus op het eiland Sardinië. Wortelpeterselie wordt dan ook veel gebruikt in de Zuid-Europese keuken. Ook in Oost-Europa wordt hij wel eens geserveerd.

Wortelpeterselie van De Tuindoos


Standplaats van Wortelpeterselie

Wortelpeterselie houdt van veel zonlicht, een bodem met een goede structuur en niet té veel bemesting.

Zonlicht en Water

Net zoals andere wortelgewassen slaat wortelpeterselie energie van de zon op in de wortel. Daarom heeft deze plant volle zon nodig.

Een goed drainerende bodem is belangrijk.

Bodem en Vruchtwisseling

De structuur van de bodem is één van de belangrijkste dingen om een goede wortelpeterselie te kweken. Als de bodem te zwaar is dan kan de plant er met zijn wortel niet goed door groeien en krijg je korte wortels. De bodem moet goed los zijn tot zo’n 20 centimeter diepte. Dat kan bijvoorbeeld met een spitvork een paar dagen voor het zaaien. Vlak voor het zaaien maak je dan de bovenste centimter nog eens goed los met een hark.

Te veel meststof in de bodem zal vooral tot bladvorming leiden en niet zozeer tot grote wortels. Extra meststof of compost geven hoeft dus echt niet. Eventueel kan je wel wat kalium in de bodem verwerken, bijvoorbeeld met houtas. Kalium zal het groeien van de wortel stimuleren.

Verder stelt wortelpeterselie niet heel veel eisen aan de bodem, je kan hem zowel op lichte als op zware gronden telen.

De behoeften van wortelpeterselie zijn heel gelijkaardig aan die van andere wortels. Het is dan ook logisch dat je ze op hetzelfde plantbed plaats. In het schema wisselteelt met de 7 percelen volgen de wortels op de vruchtgewassen. Dat doe ik omdat de vruchtgewassen net vooral stikstof uit de bodem halen, die niet nodig is voor de wortels en knollen.

De ziekten en plagen van peterseliewortel komen overeen met die van de andere wortels en knollen (zoals bijvoorbeeld, de wortelvlieg). Dit is een andere goede reden om je aan het vruchtwisselingsschema te houden. Zaai ook nooit na peterselie. Aangezien het beiden leden van dezelfde familie zijn kunnen ze dezelfde plagen aantrekken.

schema wisselteelt
Schema Wisselteelt met de 7 percelen

Wortelpeterselie Zaaien

De wortelpeterselie zaai je rechtstreeks in de bodem in de maanden maart tot begin juli. De meeste slaagkans heb je als je zaait in april of begin mei. Net zoals andere wortels en knollen zaai je ook deze groente rechtstreeks.

Maak voor het zaaien de bovenste centimeters nog los met een hark. Zaai in rijtjes die op 25 centimeter van elkaar liggen. Eén zaadje elke 2,5 centimeter is een goed gemiddelde. Later kan je uitdunnen tot op 10 centimeter. Zaai zeker niet te diep. 1 cm diep is voldoende.

Wortelpeterselie kiemt heel traag en het kan dus tot wel 4 weken duren tot je de eerste sprietjes ziet. Wat helpt is een goede warme bodem, of  voor het zaaien de zaadjes een nachtje weken in lauwwarm water.


Teeltzorgen

Zorg ervoor dat de jonge plantjes voldoende water krijgen en let op voor schimmels en de wortelvlieg.

Water Geven

Net zoals bij wortels is het heel belangrijk dat de planten voldoende water krijgen in het begin van hun groei. Als dat niet gebeurt krijg je korte, stompige peterseliewortels.

Wanneer de planten wat groter zijn geef je best alleen water bij droogte. Wordt de grond te nat, dan legt de wortelvlieg haar eitjes in de bodem. De larven van de wortelvlieg boren gangen in de wortel en bewaren minder goed.

Onkruid Wieden

Haal het onkruid zo snel mogelijk weg als het opduikt. Vooral wanneer de wortelpeterselie nog jong is. Onkruid haalt het zonlicht weg van de jonge plantjes die het net zo hard nodig hebben om te groeien. Bovendien verhindert onkruid een goede luchtcirculatie, wat later tot schimmels en schade van de wortelvlieg kan leiden.

Ziektes

Wortelpeterselie kent niet veel ziektes. Soms kunnen ze last hebben van schimmel.

Omdat wortelpeterselie veel blad maakt droogt de grond rondom de planten niet altijd goed op. Hierdoor kan de bodem in natte periodes lang vochtig blijven. Dit kan tot schimmels leiden. Door geregeld wat van het blad (dat overigens ook eetbaar is!) te oogsten kan je schimmel voorkomen. Ook het weren van onkruid helpt voor een goede luchtcirculatie, wat schimmelgroei voorkomt.

Plagen

De belangrijkste plaag van de wortelpeterselie is de vervelende wortelvlieg. Wortelvliegen leggen hun eitjes nabij de planten en de larven die uit deze eitjes komen vreten gangen in de wortel. Een klein beetje schade is nog geen probleem, maar soms kan het er toe leiden dat de hele wortel oneetbaar wordt.

Omdat je de schade vaak pas merkt op het moment dat de wortels geoogst worden geldt hier meer dan ooit: voorkomen is beter dan genezen. Er zijn een aantal vuistregels die je kan gebruiken om de wortelvlieg te weren uit jouw tuin.

  • Zorg voor een droge bodem. De wortelvlieg legt zijn eitjes voornamelijk in een natte bodem. Door enkel water te geven wanneer het moet, onkruid te wieden en bladeren van de wortelpeterselie te oogsten zorg je ervoor dat de bodem nooit te nat is.
  • Zorg voor open percelen. De wortelvlieg houdt niet van te veel wind. Een open perceel waar de wind vrij spel heeft zonder hagen of muurtjes heeft dus de voorkeur.
  • Zaai vroeg en dun uit voor mei. De wortelvlieg verschijnt pas in mei. Vanaf dan gaan ze op zoek naar mogelijke groenten om hun eitjes naast te leggen. Ze gaan daarvoor voornamelijk verder op hun reukzin. Wanneer je uitdunt komen er geuren vrij die de wortelvlieg aantrekken.
  • Zet een insectengaas. De vliegen kunnen niet door het gaas bewegen en dus geen eitjes leggen.

Wortelpeterselie Oogsten en Bewaren

Terwijl de wortelpeterselie groeit, kan je ook de bladeren oogsten en gebruiken als gewone peterselie. Oogst wel niet te veel, want de wortel krijgt zijn voedingsstoffen uit de bladeren. Af en toe de bladeren oogsten is bovendien uitstekend om schimmels te voorkomen.

De wortels kan je oogsten vanaf september. Na het oogsten worden de wortels vrij snel slap. De wortels kunnen wel wat vorst verdragen, dus je moet ze bij koude niet snel uit de bodem halen. Tot in februari, en soms zelfs nog later kan je dus verse wortelpeterselie oogsten uit eigen tuin.

Wortelpeterselie is ideaal voor winterse gerechten, zoals in een stoofpotje of een soep. Ook lekker is een puree waarbij je een deel van de aardappelen door wortelpeterselie vervangt.

Je kan de wortelpeterselie ook rauw eten. Rasp hem eens bij een slaatje!


Zin gekregen om zelf wortelpeterselie te kweken? Bestel hem hier bij De Tuindoos. Vragen of opmerkingen? Die mag je steeds als reactie achterlaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *