Geplaatst op Geef een reactie

Winterpostelein – De Volledige Kweekgids

Winterpostelein (Claytonia perfoliata) is een bijzonder klein plantje. Omdat het zeer winterhard is is het een van de weinige verse groenten die je in de wintermaanden of het voorjaar kan eten. Het is rijk aan vitamine C en dus was het ook zeer geliefd bij de Amerikaanse Zwartvoetindianen, waar het plantje vandaan komt. Zij aten bovendien niet enkel de bladeren maar ook de wortelknolletjes.

Winterpostelein is niet alleen lekker, het is ook een uitstekende bodembedekker en groenbemester.

Soorten Winterpostelein

Winterpostelein wordt vaak in het najaar gezaaid ter vervanging van postelein, dat echt niet tegen de koude kan. Maar vergis je niet, dit is echt een totaal andere soort. Biologisch gezien is het zelfs meer verwant met cactussen dan met de ‘zomer’postelein.

Het plantje is eenjarig, wat dus wil zeggen dat het nadat het zaden heeft gemaakt zal sterven. Het groeit in de vorm van een rozet met ruitvormige blaadjes op lange steeltjes. De blaadjes hebben een vlezige dikte en zijn zowel rauw als gekookt lekker.

Met winterpostelein is weinig gekweekt, er bestaan dan ook weinig verschillende rassen van.

Standplaats van Winterpostelein

Winterpostelein stelt weinig eisen en groeit dus op bijna alle bodems.

Zonlicht en Water

Ook al kan winterpostelein zeer goed tegen de koude, toch zet je hem best in het zonnetje. Dan zullen de blaadjes het snelst weer aangroeien en maak je meer kans om meerdere keren te kunnen oogsten.

Dit plantje heeft een oppervlakkig wortelstelsel. In potten en onder glas moet je dan ook regelmatig water geven. Op de tuinbedden hoeft dat minder, maar in droge periodes wordt extra water altijd geapprecieerd.

Bodem en Vruchtwisseling

In tegenstelling tot ‘gewone’ postelein stelt winterpostelein weinig eisen over de bodem. Zowel op lichte zandgrond als op zware kleigrond kan het gedijen. Ook wat bemesting betreft ligt de lat laag. De voorkeur gaat uit naar een humusrijke bodem, dus je kan eventueel voor het zaaien wat compost toevoegen. Dit is echter zeker niet essentieel, winterpostelein zal zonder ook groeien.

Winterpostelein is duidelijk een bladgroente. Toch hoef je het niet noodzakelijk op het perceel van de bladgroenten te kweken. Het is namelijk biologisch gezien zo een vreemde eend in de bijt dat het geen ziektes kan overdragen naar andere andere bladgroenten die hier later gekweekt worden. Ook als je je aan het schema wisselteelt met 7 percelen houdt kan je winterpostelein dus zetten waar je wil.

schema wisselteelt
Schema Wisselteelt met de 7 percelen

Winterpostelein is bovendien uitermate geschikt als nateelt. Zaai hem bijvoorbeeld na vroege of zomerkolen (zoals broccoli of raapjes) of in de serre na de komkommer of tomaat.

Winterpostelein Zaaien

Zoals je kan zien op de zaaikalender wordt winterpostelein doorgaans gezaaid van augustus tot september. Onder glas kan je wel tot in oktober zaaien.

Het zaaien kan zowel breedwerpig als op rijtjes. Breedwerpig zaaien wil zeggen dat je de zaadjes met de losse hand verspreidt over het perceel. Hierbij gebruik je 4 tot 6 gram per vierkante meter. Op rijtjes zaai je de zaadjes 5 cm uit elkaar, op rijtjes die 15 cm van elkaar liggen.

Je mag de zaadjes zeker niet te diep zaaien. Oppervlakkig zaaien en vervolgens even aanharken is voldoende. Bevochtig de dagen na het zaaien het kiembed lichtjes.

Winterpostelein is een uitstekende groenbemester. Als je zaait met het oog op groenbemesting dan mag je heel wat dikker zaaien, tot wel 10 gram per vierkante meter.

Winterpostelein kan je ook in potten of bakken kweken. Zaai dan een paar zaadjes in een potje met doorsnede van ongeveer 10 cm.

Teeltzorgen van Winterpostelein

Winterpostelein is een zeer sterk plantje en kan het best doen zonder jouw hulp. Enkel bij de strengste winters kan het last krijgen van de koude. Ook van ziektes heeft dit sterke plantje geen last. Heel gemakkelijk dus!

Winterpostelein zaait heel gemakkelijk uit. Haal de plant dus weg van zodra er bloempjes aan kopen, anders riskeer je een tuin vol van dit plantje!

Winterpostelein Oogsten

Afhankelijk van wanneer je gezaaid hebt kan je in oktober of november beginnen oogsten. Dat kan je gedurende de hele winter doen . Snij daarbij de blaadjes een paar centimeter boven de grond af. Als het hart van de plant intact blijft kan je zo met wat goede zorgen een tweede of zelfs derde keer oogsten.

Heb je de postelein gezaaid met als doel om dit als groenbemester te gebruiken, werk de plant dan in het voorjaar in de bodem. Dit zorgt ervoor dat je een rijkere. luchtigere bodem krijgt.


Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om zelf winterpostelein te zaaien? Dan kan je het hier in de webshop vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *