Geplaatst op Geef een reactie

Paprika – De Volledige Kweekgids

Paprika cover blogpost kweekgids

Paprika’s (Capsicum annuum) zijn zeer nauw verwant aan de hete pepers. Hete pepers werden al duizenden in Zuid-Amerika geteeld toen de Spanjaarden er arriveerden. Zij brachten de peper naar Europa. Pas in de jaren 1920 is hieruit de zachte paprika geteeld. Het zal je vast niet verrassen dat dit in Hongarije gebeurde, het land waar nog steeds het meeste paprika gegeten wordt.

Paprika’s zijn echte exoten die van de warmte houden, maar je kan ze ondertussen zeker ook in onze contreien kweken. Wel belangrijk is dat je een warme plek met veel licht hebt (zoals een serre). Hoe je de paprika kweekt kan je hieronder lezen. De kweekgids van de voorouder, de hete peper, vind je hier.

Soorten Paprika

Paprika’s komen in veel verschillende kleuren voor. Meest voorkomend zijn rood, geel, oranje en groen. Maar er zijn ook bruine, witte en paarse variëteiten. Doorgaans zijn de onrijpe vruchten groen, maar ze kunnen ook een bleke gele of paarse kleur hebben. Groene paprika is gewoon een onrijpe rode paprika, maar er zijn ook rassen die gewoon groen blijven, zelfs als ze volledig gerijpt zijn.


Paprika’s van De Tuindoos


Standplaats

Paprika is een tropische plant. Ze heeft dan ook voldoende zonlicht en warmte nodig. Geef ze dus bij voorkeur een plekje in de serre.

Zonlicht en Water

Een paprikaplant heeft dagtemperaturen nodig van 18 °C tot 25 °C. ‘s Nachts mag het bovendien nooit kouder worden dan 13 °C. In de zomer is dit haalbaar in de open lucht, maar aangezien je paprika al moet zaaien in februari, moeten ze ook in het voorjaar warm genoeg staan. Je moet dus wel kiezen voor een serre. Je hoeft hiervoor natuurlijk geen dure glazen serre aan te kopen. Beginners kunnen best een stevige tijdelijke plastic kas kopen.

Een alternatief is om de paprika in pot op de vensterbank te kweken. Er zijn kleine rassen (zoals de Chocolade Mini Bell) die speciaal hiervoor geteeld worden. Zet de plant bij een raam dat op het zuiden gericht is. Geregeld bijsnoeien om de plant klein te houden is dan wel belangrijk!

Paprika heeft graag een constante toevoer van water. Ze hebben namelijk geen diepgravend wortelstelsel. Geef dus liever elke dag een beetje water dan één keer heel veel. Mulchen kan helpen om de vochtigheid van de bodem constant te houden. Paprika’s mogen zeker nooit te nat komen te staan, dan zijn ze gevoelig voor rot.

Bodem en Vruchtwisseling

Paprika doet het het best in een lichte, goed drainerende grond. De grond hoeft niet heel rijk te zijn, maar wat wel belangrijk is, is voldoende organisch materiaal. Een stevige portie compost aan de bodem toevoegen is dus geen overbodige luxe. Teveel stikstof in de bodem kan voor grote planten met grote bladeren zorgen, maar niet noodzakelijk grote vruchten. Een beetje meer fosfor is in dat geval wel gewenst. Wat betreft zuurtegraad stelt paprika geen hoge eisen.

Omdat paprika’s in de serre staan passen ze niet in het klassieke ‘7-percelen’ wisselteelt schema. Toch moet je een beetje opletten om vruchtwisselingsziektes te vermijden. Paprika zet je best op een plek waar de voorbije 4 jaar geen andere paprika’s of pepers stonden. Schuif dus ook in je serre door.


Paprika Zaaien en Planten

Paprika kan je best vroeg in het jaar voorzaaien. Het rijpen van de vruchten vraagt enige tijd, dus elke voorsprong is welkom. Je moet echter opletten dat er voldoende (zon)licht is voor de jonge plantjes. Dat is er meestal pas in de 2e helft van februari of in maart zoals je in onze zaaikalender kan lezen. Heb je echter een speciale opstelling met extra groeilichten, dan kan je ook al begin februari of zelfs in januari zaaien.

Voorzaaien

Zaai de paprika voor in bakjes of potjes gevuld met een goede zaai- en stekgrond. Kies je voor potjes, dan moeten ze een doorsnede van minstens 5 cm hebben. De zaadjes bedek je met een dun laagje aarde. Dek deze af met een laagje plasticfolie en zet ze ergens warm. De temperatuur van de grond moet minstens 23°C zijn om te kunnen kiemen. Dat kan je doen door ze bijvoorbeeld op de verwarming te plaatsen. Licht hebben ze nu nog niet nodig. Het kan ruim 10 dagen duren eer de paprika kiemen, dus wees niet ongeduldig.

Eenmaal de zaadjes zijn uitgekomen zet je de jonge plantjes op een plek met zo veel mogelijk (zon)licht. Te weinig licht leidt tot lange, slungelige plantjes. Best laat je ze wel nog even binnen staan. Ze moeten overdag namelijk op 20 – 23 °C staan, ‘s nachts mag het wat koeler zijn, maar toch minstens 20 °C.

Verspenen en verpotten

Bij het kiemen hebben de plantjes 2 ronde kiemblaadjes. Later krijgen ze 2 lange, smalle ‘echte’ blaadjes. Eenmaal deze er goed staan kan je de jonge plantjes verspenen en naar potjes overzetten. Dit hoef je natuurlijk niet te doen als je meteen in potjes gezaaid hebt. Wees bij het verspenen heel voorzichtig met de wortels. Schade kan de groei belemmeren. Nog eens een tweetal weken later kan je de sterkste planten naar een grote pot van 12 à 14 cm verpotten. Kies nu niet meer voor een arme zaai- en stekgrond maar net een voedzame potgrond. Giet de paprika regelmatig. Dit kan je best doen door de potten in een schaaltje te plaatsen en het water in het schaaltje te gieten. Wanneer de potgrond het water heeft opgenomen giet je het overtollig water weg.

Verplanten

Probeer wat geduld te oefenen voor het verplanten van de paprika naar de serre. De bodem moet namelijk al voldoende opgewarmd zijn vooraleer paprika er in kan gedijen. Je kan dit helpen door de grond te bedekken met een zwart plastic. Gebruik je liever geen plastic, dan kan je ook mulchen met een droog materiaal zoals hooi nadat de grond opgewarmd is. Dit zorgt er voor dat de bodem ‘s nachts niet te hard afkoelt.

Paprika verplant je best op het moment dat je de eerste aanzet van de bloemen ziet. Hard de planten af voor je ze verplant. Hierbij zet je ze gedurende een aantal dagen op een iets koelere plek (18°C) en geef je ze minder water. Hierdoor gaan de wortels de shock van het verplanten beter verdragen. Vlak voor het planten geef je de potten net veel water. Dat helpt om de plant netjes uit de pot te krijgen. Probeer opnieuw de schade aan de wortels te beperken.

De plantafstand hangt echt af van het type paprika dat je verplant. Grotere planten hebben uiteraard wat meer ruimte nodig. Volg dan ook steeds de aanwijzingen op de verpakking. Een afstand van 50 cm tussen twee paprikaplanten, op regels van 80 cm is een goede vuistregel.

Paprika in potten kweken

Heb je geen serre of kas dan kan je paprika ook in potten kweken. Kies voor een pot met een doorsnede van zo’n 40 cm en bij voorkeur gemaakt van zwart plastic. Deze zijn licht en kan je dus in koude periodes naar binnen verplaatsen. De zwarte kleur biedt extra verwarming. Heb je veel licht binnen dan kan je in het najaar de pot ook weer binnen brengen en proberen om de paprika te overwinteren. Paprika’s zijn namelijk meerjarig!

De keuze van de paprika is natuurlijk ook heel belangrijk bij het kweken in potten. Kies een kleine variëteit uit. Grotere soorten kan ook wel, maar snoei dan geregeld bij.


Teelt

Na het verplanten begint het nog maar net! Paprika is namelijk een trage groeier en kan alle hulp gebruiken om groot en productief te worden. Voldoende zonlicht en warmte zijn daarbij uiteraard van cruciaal belang.

Onkruid

Onkruid in de tuin is natuurlijk nooit geliefd. Ze halen de voedingsstoffen weg van de paprika. Verwijder daarom het onkruid. Dit doe je best niet door te schoffelen, want paprika heeft een heel oppervlakkig wortelsysteem. Met schoffelen kan je dit beschadigen en de groei van de plant belemmeren. Door na het wieden een mulchlaag aan te leggen kan je opkomend onkruid onderdrukken en tegelijkertijd de bodem beschermen tegen uitdroging.

Snoei & Ondersteuning

Niet alle paprikaplanten hoeven gesnoeid en ondersteund te worden. Struikvormige soorten kunnen zonder, andere kunnen wel ruim een meter hoog worden. Als deze niet gesnoeid worden krijg je een rommeltje van vertakkingen dat geen paprika’s produceert. Deze soorten snoei je als ze zo’n 40 cm hoog zijn. Kies dan de 3 sterkste stengels uit en snoei de rest weg. Biedt de plant dan ook wat ondersteuning door ze te binden aan een staak. Als je kan geef je de stengels ook ondersteuning door ze met een touwtje te verbinden met het plafond van de kas. Controleer regelmatig of deze touwen nog strak gespannen staan en voldoende ondersteuning bieden.

Water

Omwille van hun oppervlakkig wortelstelsel heeft paprika graag een constante hoeveelheid water. Geef ze dus elke dag een beetje water. Zorg ervoor dat al het water na het gieten ook in de bodem dringt of snel opdroogt, een (te) natte bodem leidt tot rot en andere ziekten.

Ziektes

Paprika’s van veel ziekten last hebben. Voorkomen is uiteraard steeds belangrijker dan genezing. De belangrijkste preventieve maatregel tegen rot en schimmels is de paprika droog houden en er voor zorgen dat de planten snel kunnen opdrogen na water gegeven te hebben. Dit kan je doen door de kas regelmatig te verluchten en de paprika’s niet te dicht bijeen te planten. Aangetaste delen van de plant verwijder je zo snel mogelijk met een schoon mes.

Eén bepaalde ziekte licht ik er graag uit: neusrot. Bij deze ziekte rot het uiteinde van de vrucht. Deze ziekte ontstaat door een tekort aan calcium. Dit kan je vermijden door extra calcium te geven, maar nog belangrijker is regelmatig water geven. In periodes van droogte kan de plant namelijk geen calcium opnemen en dat leidt tot ziekte.

Plagen

De belangrijkste plaag van de paprikaplant is de bladluis. Deze kleine diertjes zuigen het sap van de plant op en verstoren daarmee de groei. Met een gerichte waterstraal krijg je ze snel van de plant af. Wees er wel snel bij want ze kunnen zich zeer snel vermenigvuldigen.

Paprika Oogsten

Paprika’s kan je zowel groen als rood (of geel of oranje) oogsten. Groen zijn ze minder zoet maar je kan er meer van oogsten. Je kan al beginnen oogsten aan het einde van juni. Volledig rijp zijn ze natuurlijk het lekkerste, maar dat vraagt minstens een maand extra geduld en put de plant uit.

Oogsten kan je gemakkelijk doen door de vrucht wat op te tillen en van de plant te breken.

Bewaren

Gekoeld (6-8°C) bewaren paprika’s het langst, ongeveer 2 weken. Zonder koeling bewaren ze maar 4 dagen.

Zaadteelt

Zaden telen voor eigen gebruik is heel eenvoudig bij paprika. Kies de mooiste vruchten uit en laat deze volledig rijpen. Je kan zien dat hij goed rijp is als de vrucht volledig gekleurd en wat gerimpeld is. Haal de zaden uit de vrucht en laat deze nog 2 weken drogen op een warme, droge plaats.

Paprika is doorgaans zelfbestuivend. Uit de zaden komt dus meestal ook dezelfde plant als die waarvan je geoogst hebt. Je moet dus niet bijzonder opletten met andere peper- of paprikaplanten in de buurt. Wil je graag kruisen dan zal je dus zelf met een penseeltje de bloemen moeten bevruchten.

Zaad van eigen teelt behandel je best even met heet water voor het zaaien. Dit doodt eventuele schimmels. Gekocht zaad is door de kweker behandeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *