Geplaatst op Geef een reactie

Mosterdblad – De Volledige Kweekgids

Mosterdblad of bladmosterd (Brassica juncea) is een lekker pittig plantje dat hier nog vrij onbekend is. Oorspronkelijk komt het uit Centraal-Azië, waar de blaadjes vaak in de wok belanden. Maar ook rauw in een slaatje kan het een pittige toets toevoegen. Het is een verwant van de gele mosterd, de plant waar ook mosterd van wordt gemaakt. De plant vormt een losse krop die ongeveer 30 tot 45 centimeter hoog wordt en bestaat in verschillende kleuren met verschillende soorten bladeren.

Soorten Mosterdblad

Mosterdblad is nauw verwant aan de gele mosterd. Je kan dan ook verwachten dat het een gelijkaardige pittige smaak heeft. Afhankelijk van het ras kan deze smaak wat milder of net pittiger zijn. De bladvorm is ook heel uiteenlopend tussen de verschillende soorten.

Een ander belangrijk verschil tussen variteiten is de kleur. Er zijn groene en paarse of donkerrode rassen mosterdblad. De kleur beïnvloedt de smaak niet.

Standplaats van Mosterdblad

Mosterdblad groeit het best in een rijke, goed bewaterde bodem, maar kan ook in andere bodems geteeld worden. Hoe droger en armer de bodem, hoe pittiger het blad. Je hebt het dus zelf gedeeltelijk in de handen hoe scherp de smaak van het mosterdblad wordt.

Veel zonlicht is goed voor deze plant, maar het mag ook niet te heet worden. Wanneer de temperaturen te hoog worden zal hij gaan uitschieten. Daarbij maakt de plant bloemen aan en wordt de smaak minder. Zorg er dus voor dat je in de hete nazomers wat schaduw kan bieden aan de plantjes.

Mosterdblad is lid van de kolenfamilie en hoort dus ook best thuis op het overeenkomstige perceel. Zo bied je de optimale voeding aan je planten en vermijd je ziektes. Meer over de wisselteelt met 7 percelen kan je hier lezen.

schema wisselteelt
Schema Wisselteelt met de 7 percelen

Je kan mosterdblad ook in pot kweken. Als je grote bladeren wil dan neem je een pot van minstens 5 liter.

Mosterdblad Zaaien

Neem je een kijkje op de zaaikalender dan merk je dat je mosterdblad kan zaaien in het voorjaar (van maart tot april) en in het najaar (van augustus tot oktober). De reden hiervoor is heel simpel. Tijdens de zomer wordt het mosterdblad vaak al veel te heet en schiet hij sneller uit. Door enkel in het voorjaar en najaar te zaaien vermijd je de hete zomerdagen.

Als je de blaadjes jong wil oogsten voor in een slaatje, kan je vrij dik zaaien. Je mag dan ook ‘breedwerpig zaaien’, wat wil zeggen dat je geen rekening houdt met afstand tussen de zaadjes. Wil je echter de grote bladeren stoven, zaai dan een zaadje elke 6 centimeter op rijtjes 30 centimeter uit elkaar.

Voor het zaaien kan je best wat compost toevoegen aan de bodem. Mosterdblad is namelijk een kool en kolen staan erom bekend echte slokoppen te zijn! Vooral wanneer je in potten of bakken zaait moet je ervoor zorgen dat de planten voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Teeltzorgen

Mosterdblad vraagt niet zo heel veel teeltzorgen. Belangrijk is dat de planten steeds voldoende water hebben en het niet te heet hebben. Dan kunnen de blaadjes namelijk héél erg pittig worden, bijna bitter.

Een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat het mosterdblad steeds voldoende water heeft is door te mulchen. Bij mulchen verdeel je een laag organisch materiaal zoals hooi, bladeren of grasmaaisel over de bodem rond de plant. Deze mulchlaag zal ervoor zorgen dat water minder snel verdampt en de bodem dus minder snel uitdroogt. Een ander belangrijk voordeel van mulchen is dat het langzaam afbreekt en daarbij de bodem voedt.

Sommige rassen mosterdblad zijn goed bestand tegen de koude, andere minder. Doorgaans is het zo dat een beetje vrieskou ideaal is want dat maakt de bladeren zoeter, maar wordt het té koud dan zal het toch begeven.

Mosterdblad oogsten

In het najaar is de ideale moment om mosterdblad te oogsten. Door de koudere nachten moet mosterdblad zetmeel omzetten naar suikers. Dat maakt de bladeren wat minder pittig.

Je kan van één plant meerdere keren oogsten. Oogst dan steeds van buiten naar binnen.


Heb je na het lezen van deze kweekgids zin gekregen om zelf Mosterdblad te kweken? Kijk dan eens in de webshop. Heb je nog vragen over de kweek van dit pittig plantje stel deze dan hier gerust!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *