Geplaatst op Geef een reactie

Salie – De Volledige Kweekgids

Salie De Volledige Kweekgids

Salie wordt wel eens de ‘koningin’ van de geneeskrachtige planten genoemd. De wetenschappelijke naam van het geslacht of Genus van de salieplanten is zelfs Salvia, wat komt van het Latijnse salvare, wat genezen betekent. Heel lang werd salie eerder als geneesmiddel gebruikt dan als keukenkruid. De Romeinen namen dit Mediterraans plantje dan ook mee naar onze contreien. Zo wapenden ze zich tegen de vele ziekten die ze konden oplopen in tijden wanneer hygiëne nog niet zo belangrijk was.

Ondertussen is salie een echt keukenkruid geworden en valt het niet meer weg te denken. De smaak past perfect bij vleesgerechten en vis. En omdat het een doorlevende plant is kan je met één keer zaaien nog járen je eigen salie oogsten.

Soorten Salie

Het genus van Salie (salvia) is erg groot. Er zijn dus heel veel verschillende soorten salie. De meesten zijn wel eetbaar, maar ze zijn niet allemaal even lekker. Hieronder een kleine oplijsting van een aantal salvia soorten.

Echte Salie

Echte Salie

Echte Salie (Salviaofficinalis) is de salie waaraan je waarschijnlijk denkt wanneer met het over salie heeft. Dit is een doorlevend kruid waarvan de blaadjes worden gegeten. Van Echte Salie bestaan er ook nog veel cultivars of ondersoorten. Zo heb je echte salie met paarse of gele bloemen, kleine en grote blaadjes, een sterkere smaak…

De tips die ik in deze kweekgids oplijst voor het kweken van Salie gaan voornamelijk over de Echte Salie.

Ananassalie

Ananassalie, salie met een heerlijke ananassmaak

De Ananassalie (Salvia elegans) is net als Echte salie een doorlevende plant. Je kan er dus zowel een stekje van nemen als deze zaaien. Zoals de naam doet vermoeden hebben de blaadjes van deze plant een lichte ananassmaak. Heel lekker bij desserts! In het najaar komen er prachtige rode bloemen aan deze plant. Ook deze bloemen zijn eetbaar en geven een leuke toets aan je slaatjes. Van de ananassalie zijn er veel ondersoorten, met elk een andere, fruitige smaak. Denk maar aan meloen of mandarijn.

Ananassalie is winterhard maar kan niet tegen extreme koude. Je kan de plant wel in pot kweken en bij vorst binnen halen. Dan overleeft hij langer.

Salvia microphylla

Salvia microphylla met bloemen

Salvia microphylla is vooral bekend als decoratieve plant. Maar de mooie bloemen in allerlei kleuren kunnen ook gegeten worden. Gebruik ze bijvoorbeeld om een zomers slaatje op te vrolijken.

Eet je zelf niet van de bloemen dan zijn er anderen die deze salie zeker wel apprecieren. De bloemen zitten bomvol nectar en zijn dus erg geliefd door bijen en hommels.

Salvia microphylla is doorlevend maar kan niet heel goed tegen de vrieskou. Plant hem dus in een pot die je bij extreme koude binnen haalt. Zo kan je langer genieten van deze mooie plant.

Standplaats

Salie is een Mediterraanse plant. Kies dan ook voor een plekje die dat zo goed mogelijk nabootst. Dan denken we aan een warm plekje, een droge, goed drainerende bodem en een bodem die eerder arm is. Kies een goed plekje want als je goed zorg draagt voor je salie gaat die er nog enkele jaren staan.

Zonlicht & Water

Salie is dan wel een doorlevende plant, hele koude winters kunnen toch fataal zijn. Zeker wanneer de grond te nat is. Kies dus een warme plaats met wat beschutting tegen de koude oostenwind en een drainerende bodem. Salie in pot kweken is ook altijd mogelijk. Dan kan je de plant bij heel koud weer binnenhalen of op een warmer plekje zetten. Door hydrokorrels of potscherven toe te voegen aan de pot kan je de aarde trouwens meer waterdoorlatend maken.

Bodem & Vruchtwisseling

Salie houdt niet echt van een rijke bodem. Compost of mest bijgeven hoeft dus niet. Wanneer je in een pot kweekt zijn de voedingsstoffen echter beperkt. In dat geval kan je de plant wel blij maken met af en toe een klein beetje meststof.

Aangezien salie een doorlevende plant is kan je hem best bij de vaste planten zetten of in een aparte kruidenbak.

schema wisselteelt
Schema Wisselteelt met de 7 percelen

Zaaien & Planten

Er zijn 2 manieren om Echte Salie te kweken. Je kan uiteraard gebruik maken van zaadjes die je helemaal laat uitgroeien tot volwaardige planten. Als je al een plant hebt kan je echter ook een stekje nemen. Planten die voortkomen uit een stekje zijn veel sneller volgroeid dan salieplantjes uit zaad. Maar zelf vind ik dat het meer voldoening geeft om een plant volledig van zaad te zien opgroeien.

Salie Zaaien

Binnen voorzaaien kan volgens de zaaikalender van februari tot april. Rechtstreeks buiten zaaien kan vanaf halverwege mei tot juni.

Zaai Echte Salie in potjes of bakjes gevuld met een goede zaaigrond. Plaats deze vervolgens op een warme en zonnige plaats. Salie is een moeilijke kiemer. Het kan meer dan drie weken duren eer de salie kiemt. Je kan de zaadjes helpen bij het kiemen door vlak na het zaaien de grond te bevochtigen en vervolgens de grond heel lichtjes aan te drukken. De zaadjes hebben licht nodig om te kiemen, zaai dus zeker niet te diep!

Vanaf halverwege mei kan je de jonge salieplantjes naar de tuin verplanten. Zorg voor voldoende plaats bij het uitplanten. 30 cm aan elke kant is het minimum.

Heb je maar een beperkte ruimte dan kan je zeker ook in potten kweken. Kies voor een grote en diepe pot die je vult met goede potgrond. Zorg voor een goede drainage door op de bodem hydrokorrels of wat potscherven te leggen.

Salie Stekken

De gemakkelijkste manier om Echte Salie te kweken is niet door te zaaien, maar door een stekje te nemen. Hierbij knip je een takje van zo’n 10 cm van een bestaande salieplant. Neem een takje dat nog niet verhout is en dus mooi groen ziet. Dit takje plaats je in een glas water. Na ongeveer 2 weken heeft dit takje duidelijk wortels gekregen en kan je het verplanten. Verplant best eerst naar een potje, en niet rechtstreeks naar de tuin. Zo kan het wortelgestel zich nog wat verder ontwikkelen. Stekjes neem je best vóór een plant in bloei gestaan heeft, juli is ideaal.

Teelt

Eenmaal je een stevige salieplant hebt heb je niet zo veel werk meer. Het belangrijkste is dat je de plant ‘s winters beschermt tegen de koude.

Water Geven

Zolang je nog een vrij jonge plant hebt geef je best af en toe water. Het wortelstelsel moet zich namelijk nog wat ontwikkelen. Geef zo’n twee keer per week water, wat meer in droge, warme periodes en minder bij koude periodes. Wanneer de plant volgroeid is hoef je eigenlijk nog maar heel weinig water te geven. Dat hoeft enkel wanneer het heel droog is of wanneer je merkt dat de plant wat slap gaat hangen.

Het is heel belangrijk dat salie niet te lang nat staat. Je moet dus een goed drainerende bodem hebben. Heb je een kleiige of leembodem dan kan je dat oplossen door zand toe te voegen. Wanneer je in potten of bakken kweekt, voeg dan hydrokorrels, stenen of potscherven toe.

Snoeien

Na verloop van tijd kan Echte Salie houterig worden. Hij is dan minder productief en je zal minder kunnen oogsten. Om de plant jong en groen te houden is het best om jaarlijks te snoeien. Dat kan zowel in het najaar als het voorjaar. Knip de takken die wat verhout zijn terug, maar laat steeds minstens 10 cm van de tak staan. Ook moeten er nog enkele blaadjes op de tak staan.

Wees het eerste jaar voorzichtig met snoeien, de plant moet zich nog wat settelen. Vanaf het tweede jaar mag je iets agressiever te werk gaan met je tuinschaar.

Ook al snoei je jaarlijks, de salieplant zal na verloop van tijd toch minder productief worden. Vervang je plant dus elke 4 à 5 jaar. Omdat je al een plant hebt kan dat gemakkelijk met een stekje.

Ziektes

Salie heeft niet vaak last van ziektes. Na natte periodes kan er wel roest optreden. Dat is een schimmelziekte die de plant bruine vlekken geeft. Verwijder de aangetaste delen van de plant en de salie zal zonder problemen verder leven.

Plagen

Ook plagen komen weinig voor bij salie. Af en toe kunnen ze wel af te rekenen krijgen met bladluizen. Bij bladluizen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Je kan bijvoorbeeld een insectenhotel plaatsen dat lieveheersbeestjes en andere natuurlijke vijanden van de bladluis aantrekt. Heb je toch last van bladluizen en zijn het er niet te veel dan kan je ze proberen plat te knijpen of met een waterstraal weg te spuiten. In extreme gevallen kan je een biologisch insecticide gebruiken.

Salie Oogsten

Oogsten kan je de hele zomer van juni tot september. Heb je maar enkele blaadjes nodig dan kan je die voorzichtig van de plant trekken. Terwijl je bezig bent kan je ook even uitkijken naar dorre of vergeelde blaadjes. Deze mag je ook verwijderen. Heb je wat meer nodig dan is het gemakkelijk om een klein takje af te knippen en de blaadjes in de keuken te verwijderen.

Oogst het eerste jaar niet te veel, de plant heeft zijn krachten nog nodig om door de winter te komen. Vanaf het tweede jaar kan je wel naar hartelust oogsten.

Bewaren

Een vers geoogst takje salie kan je zo’n week bewaren. Wil je echter ook van salie genieten op andere momenten in het jaar dan zal je de salie moeten drogen. Hang daarvoor een aantal takjes salie op in een droge, donkere plaats. Na zo’n 2 weken zijn de blaadjes verdroogd en kan je ze bewaren in een luchtdichte pot. Een andere manier is de salie drogen in de oven. Ga daarbij nooit hoger dan 80°C. Boven deze temperatuur zal de smaak namelijk verdwijnen. Controleer de blaadjes elk kwartier, meestal zijn de blaadjes volledig gedroogd na een tot anderhalf uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *