Geplaatst op 2 Reacties

Lavas of Maggikruid – De Volledige Kweekgids

Lavas Kweekgids

Lavas (Levisticum officinale) is een heerlijk geurend, doorlevend kruid. Deze vaste plant is oorspronkelijk afkomstig uit het Middelandse Zeegebied, maar doet het ook in onze streek heel goed. Deze plant kan in een goede bodem namelijk meer dan 2 meter hoog worden.

Lavas heeft een holle stengel en diep ingesneden bladeren die wat lijken op selderijbladeren.

Van Lavas kan je zowel de blaadjes als de wortels eten, zelfs de zaden zijn eetbaar. De geur van het kruid doet wat denken aan de befaamde Maggi-bouillon, vandaar dat het soms ook wel Maggikruid genoemd. De Maggi-bouillon bevat echter helemaal geen lavas. De smaak lijkt helemaal niet op Maggi, maar heeft meer weg van selderij.

Standplaats van Lavas

Lavas heeft graag een plekje met een rijke bodem die voldoende vocht kan vasthouden. Omdat hij vele jaren op dezelfde plek kan blijven staan is het dus wel belangrijk dat je even nadenkt over de standplaats.

Zonlicht en Water

Veel zonlicht heeft dit kruid niet nodig. Met zijn grote bladeren kan Lavas steeds voldoende zon opvangen om te groeien. Je kan het dus perfect een plaatsje in de halfschaduw toewijzen. Lavas wordt heel groot dus is het ook belangrijk om even te kijken dat hij je andere planten niet in de schaduw zet.

De bodem moet goed vocht kunnen vasthouden voor Lavas. Dit kan je verbeteren door voor het zaaien een flinke hoeveelheid compost toe te voegen aan de bodem.

Bodem

Een voedzame bodem is belangrijk. Voeg dus een paar weken voor het zaaien wat stalmest of goed verteerde compost toe aan de bodem. Heb je een zware bodem dan kan je deze ook meteen wat losser maken, zo vinden de wortels van het maggikruid makkelijk hun weg door de bodem.

Lavas in pot kweken

Eventueel kan je lavas ook in een diepe, grote pot kweken. Hoe groter hoe beter, maar de diameter van de pot moet minstens 30 centimeter zijn. Gebruik een goede potgrond en voeg regelmatig wat extra voedingsstoffen toe, bijvoorbeeld een handje compost elke maand.

Lavas Zaaien of Scheuren

Lavas zaaien kan je zowel in het voorjaar als in het najaar. In het voorjaar is dat tijdens de maanden april en mei, in het najaar kan dat in september of oktober zoals je in onze zaaikalender kan lezen.

Zaai de lavas meteen op de plaats waar je hem wil hebben. Hoewel in theorie 1 zaadje voldoende is voor een gigantische lavasplant, kan je best meerdere zaadjes tegelijk zaaien. Lavas is namelijk een lastige kiemer. Bevochtig de zaadjes goed na het zaaien en dek ze af met een dun laagje grond. Om het kiemen te bevorderen kan je ze nog bedekken met een laagje zwarte plastic of stro. Deze beschermen de jonge kiemen tegen de koude.

Hou de zaadjes tijdens het kiemproces vochtig. Lavas is een lastige kiemer, het kan dus tot wel 3 weken duren eer de plantjes gekiemd zijn.

In plaats van lavas te zaaien kan je er daarom ook voor kiezen om een bestaande plant te scheuren. Heb jij of een vriend(in) al een oudere plant staan dan kan je deze in het voorjaar “scheuren”. Dat doe je door de plant met wortelkluit en al op te graven en vervolgens de kluit met een scherpe spade in twee te splitsen. Deze twee nieuwe planten kan je vervolgens elk apart weer uitplanten.

Kies bij voorkeur een niet te oude plant om te scheuren. Hoe ouder de plant, hoe houtiger de wortels zijn en dus moeilijker te scheuren. Een plant van 3 of 4 jaar is op de ideale leeftijd om te scheuren.

Lavas Verzorgen

Eenmaal een lavasplant zich goed gevestigd heeft hoef je er niet veel zorgen meer aan te besteden. Belangrijk is dat hij voldoende voedingsstoffen heeft. Geef hem daarom in elk jaar wat stalmest of onverteerde compost.

Oudere planten hebben een uitstekend wortelgestel en hebben enkel nog water nodig in de meest droge periodes. Jongere planten kan je best wel wat extra water geven.

Krijgt Lavas bloemen dan kan je deze best meteen samen met de bloemstengel verwijderen. De productie van bloemen vraagt veel energie van de plant en zorgt er bovendien voor dat de bladeren en stengels een bittere smaak krijgen.

Elke winter sterven de bladeren en stengels van de lavasplant af. Maar onder de grond, in de wortels, gaat het leven gewoon door. Bescherm deze wortels tegen zeer strenge vorst door een mulchlaag aan te brengen. In het voorjaar groeien vanuit deze wortels de stengels en bladeren weer verder. De mulchlaag word dan verteerd en doet dienst als extra voeding voor de plant.

Lavas Oogsten

Van een goed gevestigde plant (minstens 1 winter overleefd) kan je de blaadjes en stengels oogsten. Deze kan je oogsten vanaf april, maar oogst dan niet teveel, zodat de plant ook nog wat kan groeien en energie opslaan in de wortels. De jonge blaadjes en stengels smaken het beste. Ze hebben een sterke selderijsmaak.

De wortels zijn ook eetbaar, maar die oogst je pas in het najaar. Dit doe je best bij een plant van 3 of 4 jaar oud, oudere planten krijgen heel houtige wortels. De wortels zijn het lekkerst geschild, dan verliezen ze hun bittere smaak en hebben ze een aardse selderijsmaak

Ook de zaadjes zijn eetbaar en werden vroeger toegevoegd aan brood. De zaadjes kunnen geoogst worden wanneer de bloemen zwart verkleuren. Knip ze af met een schaar en droog ze in een papieren zak. Eenmaal ze droog zijn wrijf dan voorzichtig de zaden tussen je handen om de zaadlijsten te verwijderen.

De blaadjes en stengels bewaren niet lang. In de koelkast kunnen ze ongeveer een week bewaard worden. De wortels zijn langer houdbaar.

Zadenteelt

Je kan de zaden van Lavas oogsten wanneer de bloemen zwart zijn, op dezelfde manier zoals hierboven beschreven. Zo kan je Lavas van eigen zaad kweken.

Veel gemakkelijker is om een bestaande lavasplant te scheuren. Kies hiervoor een plant van 3 tot 4 jaar oud. Graaf deze met kluit en al op en breek de kluit in twee met een scherpe spade. Elke kluit kan je nu afzonderlijk weer planten en zullen elk een nieuwe gezonde plant maggikruid geven.

2 gedachten over “Lavas of Maggikruid – De Volledige Kweekgids

 1. Beste,
  Mag of moet lavas kalk hebben?

  Mvg,
  Frans

  1. Dag Frans,

   Lavas heeft graag een neutrale bodem en heeft dus geen nood aan kalk.

   Hopelijk beantwoordt dit je vraag.

   Groetjes,
   Frederik van De Tuindoos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *