Geplaatst op Geef een reactie

Koolraap – De Volledige Kweekgids

Koolraap De Volledige Kweekgids omslagfoto

Koolraap (Brassica napobrassica) is een winterse groente met een grote knol. Zowel deze knol als de bladeren kunnen gegeten worden. De knol heeft een lichtzoete smaak die wat weg heeft van aardpeer.

Vele van de groenten die we vandaag kennen komen van ver, zoals Amerika of Azië, maar de koolraap is een echte Europese groente. Hij is ontstaan in Scandinavië als een kruising tussen de kool (Brassica oleracea) en de knolraap (Brassica rapa).

Koolraap, koolrabi, knolrapen, raapjes, meiknolletjes… Het kan soms nogal verwarrend zijn. In tegenstelling tot koolrabi groeit de koolraap vooral onder de grond. Die knol kan ook ruim een kilo zwaar worden, wat niet het geval is bij knolrapen. Meer info over de verschillen tussen deze groenten kan je hier lezen.

Rassen van Koolraap

Koolrapen kan je indelen in de geelvlezige en de witvlezige rassen. De geelvlezige rassen zijn diegene die je waarschijnlijk in de moestuin zal zaaien. Witvlezige koolrapen worden vooral gebruikt als veevoedergewas. Zoals de naam het zegt hebben de geelvlezige rassen een gele binnenkant, de witvlezige een witte.

Aan de buitenkant kunnen de koolrapen verschillende kleuren hebben. Zo zijn er rode, paarse, gele en groene rassen. De smaak tussen rassen verschilt weinig.

Onze Koolrapen

Standplaats

Koolraap groeit op bijna elke bodem. Belangrijk is vooral dat de bodem voldoende vocht vasthoudt. In tegenstelling tot andere kolen verdraagt koolraap niet veel stikstof.

Zonlicht en Water

Koolraap groeit zowel in volle zon als in halfschaduw.

Om de knol goed te laten groeien heeft een koolraap een constante toevoer van water nodig. Belangrijk is dan ook dat je een bodem hebt die goed het water vasthoudt. Dat kan je bijvoorbeeld verbeteren door groenbemester zoals rogge te zaaien.

Bodem en Vruchtwisseling

Net als alle andere kolen houdt koolraap ook van een humusrijke bodem. Maar in tegenstelling tot de andere kolen houdt koolraap niet zo van stikstof. Op een bodem die te rijk is aan stikstof groeit de plant te snel. Dit zorgt voor te grote bladeren en een knol die hol kan worden. Holle knollen kunnen dan weer gaan rotten. Geef dus zeker geen stikstofbemesting op het plekje waar koolraap gaat groeien. Wat extra kalium mag wel.

Ook al hebben ze qua bemesting niet dezelfde behoeften als de andere kolen, toch plaats je koolraap best bij de andere kolen in het vruchtwisselingsschema. Dat is omdat alle kolen last hebben van dezelfde vruchtwisselingsziektes zoals knolvoet. Door koolraap bij de andere kolen te zetten verminder je de kans op zo’n ziekten.

Je hoeft je natuurlijk niet aan het vruchtwisselingsschema met de 7 percelen te houden. Wel belangrijk is dat je tussen 2 teelten koolraap en andere kolen minstens 4 jaar laat, net om die vruchtwisselingsziekten te vermijden.

schema wisselteelt
Schema Wisselteelt met de 7 percelen

Koolraap als nateelt

Koolraap is eigenlijk een ideale groente om met nateelt te experimenteren. Als je koolraap voorzaait kan je hem eind juli, begin augustus verplanten naar het kolenperceel. Dan zijn de andere kolen zoals spitskool, savooikool of brocolli net geoogst. Zo benut je de beschikbare oppervlakte optimaal. Een ander voordeel is dat de eerste planten het teveel aan stikstof al uit de bodem hebben gehaald. Het nadeel van verplanten is dat de knollen niet altijd mooi rond zijn.

Koolraap Zaaien en Verplanten

Kijk je op onze zaaikalender, dan kan je zien dat je koolraap enkel in mei en juni kan zaaien. Je kan in principe koolraap ook al vroeger zaaien, maar dan heb je kans dat je een houterige knol krijgt die niet smakelijk is. Ben je van plan om de koolraap later te verplanten (bijvoorbeeld omdat je hem als nateelt kweekt), dan kan je zaaien tot van einde mei tot half juni. Zaai je rechstreeks dan je zaaien tot eind juni.

Koolraap Voorzaaien en Verplanten

Koolraap zaai je voor op een ‘zaaibed‘ als je van plan bent om hem later te verplanten. Je hoeft dan niet in rijtjes te zaaien. Je kan gewoon het zaad gewoon over het bed verspreiden, 1 gram per vierkante meter is ideaal. Als je wel wat orde wil bewaren kan je op rijtjes zaaien. De rijtjes liggen dan 10 cm uit elkaar en elke 3 cm komt een zaadje.

Eind juli, begin augustus wanneer andere kolen geoogst zijn kan je de kleine koolraapjes verplanten naar het uiteindelijke perceel. Kies de beste koolrapen van het zaaibed en zet ze op rijtes van 50 cm uit elkaar. Elke 35 cm mag een plantje komen. Zaai de koolraap niet te diep, een klein deel van de kool mag nog boven de grond uitkomen.

Koolraap Rechstreeks Zaaien

Zaai je de koolraap rechtstreeks op de uiteindelijke bestemming, dan zaai je op rijtjes 50 cm uit elkaar. Elke 8 cm mag een zaadje komen. Na een maand dun je de zwakste plantjes uit zodat je elke 30-40 cm een plant overhoudt.

Teeltzorgen

Koolrapen zijn heel gemakkelijk planten. Ze hoeven niet veel verzorging eens ze uitgeplant zijn. Belangrijk is vooral een goede toevoer van water en bescherming tegen vogels.

Water Geven en Mulchen

Om een goede knol te vormen moet koolraap een constante toevoer van water krijgen. Een te droge bodem zorgt voor een houterige, bittere knol. Bij te veel water gaat de knol rotten of splitten. Omdat je natuurlijk niet elke dag water wil geven kan je daarom best mulchen rond de knollen. Mulchen is het aanbrengen van een dikke laag organisch materiaal, zoals hooi, stro of grasmaaisel. Deze dikke laag beschermt de bodem tegen uitdroging. Zo hoef je minder vaak water te geven. Je kan natuurlijk ook gebruik maken van druppelirigatie.

Ziekten

Koolraap kan soms last hebben van een tekort aan boor. De koolraap krijgt dan een ruwe schil en het vlees ziet er bruinachtig en glazig uit. Je kan dit verhelpen door in de toekomst een kleine hoeveelheid van het mineraal borax aan de bodem toe te voegen.

Plagen

Vele insecten houden jammer genoeg ook van kolen zoals de koolraap. Aardvlooien, koolvliegen en verschillende rupsen. Voorkomen is altijd belangrijker dan genezen. Dek van zodra je zaait het kolenperceel af met een fijnmazig net waar geen insecten door kunnen. Ben je alsnog getroffen door deze vervelende beestjes kan je deze het best zo snel mogelijk bestrijden en aangetaste planten verwijderen.

Vogels zijn een andere vervelende plaag van de kolen. Vooral van jonge plantjes durven ze wel eens kaalvreten. Opnieuw is het zo dat voorkomen beter is dan genezen. Een stevig net is dan ook de beste bescherming tegen vraat door vogels.

Koolraap Oogsten en Bewaren

De koolrapen kan je oogsten vanaf begin oktober. Ze kunnen dan nog wel een beetje verder groeien. In november zijn ze volgroeid en kan je ze oogsten voor bewaring. Hoewel ze tegen een beetje vorst bestand zijn (en zelfs zoeter zijn na een koude nacht!) oogst je ze best tijdig. Koolraap die te lang in de tuin staat kan houterig en onsmakelijk worden.

Trek de koolrapen uit de grond en snij de bladeren van de knol. De wortel mag je laten zitten tot je de koolraap klarmaakt. Als je een heel grote oogst hebt kan je de knollen vervolgens best inkuilen. In een kuil buiten leg je voorzichtig de rapen en dek je ze af met een dikke laag stro, landbouwplastic en grond. Het kan ook gemakkelijk in de kelder in een bak met vochtig zand. Op deze manier kunnen koolrapen een paar maanden bewaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *