Geplaatst op Geef een reactie

Komkommerkruid of Bernagie – De Volledige Kweekgids

komkommerkruid de volledige kweekgids

Komkommerkruid (Borago officinalis) is een kruid dat je misschien ook wel kent als borage of bernagie. Zowel de blaadjes als de bloemen van dit kruid zijn eetbaar en smaken (natuurlijk!) lichtjes naar komkommer. Komkommerkruid heeft prachtige paars-blauwe bloemen die mooi staan in de moestuin, maar ook heel veel pollen en nectar bevatten die onontbeerlijk zijn voor bijen, hommels en andere nuttige insecten. Ook als groenbemester wordt het af en toe gebruikt. Zeker de moeite om te zaaien in je tuin dus!

De biologie van Komkommerkruid

Bernagie is lid van de vergeet-me-nietjes familie. De plant kan in ideale omstandigheden tot wel 1 meter hoog worden. De stengel en de oudere blaadjes zijn bedekt met haartjes die wat kunnen prikken. Is het kruid nog jong dan kan je het herkennen aan de donkerrode stengel, is het wat ouder dan heeft hij mooie blauwe bloemen die altijd vijf bloemblaadjes tellen en naar beneden hangen.

Zowel de bloemen als de blaadjes van komkommerkruid zijn eetbaar. Ze hebben een smaak die wat wegheeft van komkommer.

Komkommerkruid

Bernagie is een zogenaamde drachtplant. Dat wil zeggen dat de bloem veel pollen en nectar aanmaakt. Daarvan maken nuttige insecten zoals wilde bijen en hommels handig gebruik.

Komkommerkruid is een eenjarige plant. Dat wil zeggen dat hij maar 1 jaar leeft en daarna sterft. Gelukkig zaait bernagie gemakkelijk uit dus het jaar nadien staat hij er gewoon weer.

Standplaats van Komkommerkruid

Komkommerkruid is een vrij sterk kruid, dat zowel in de zon als in de halfschaduw groeit. Het heeft wel wat water nodig.

De bodem hoeft voor komkommerkruid ook niet optimaal te zijn. Hij groeit ook op zware kleigronden en laat daar vaak de bodem beter achter. Soms wordt na de bloei van bernagie het kruid onder de bodem verwerkt. Zo voedt het de bodem. Deze praktijk heet groenbemesten en is een uitstekende manier om je bodem te verbeteren.

Van bernagie word gezegd dat zijn geur de koolvlieg kan verwarren. Zeker eens proberen om deze bloemen bij de kolen te zaaien dus!

Komkommerkruid in potten kweken

Komkommerkruid kan in potten of bakken gekweekt worden, maar zorg dan wel voor een grote en diepe pot van minstens 7 liter. Het is geen bloemetje dat je in een klein potje kan kweken.

Bernagie Zaaien

Je kan deze kruiden zowel in het voorjaar (maart en april) als in het najaar (september en oktober) zaaien. Als je goed kan plannen dan gaat de voorkeur uit naar het zaaien in het najaar. De vrieskoude helpt namelijk bij het kiemen van de zaden. Maar dan moet je wel weten waar je volgend jaar graag het komkommerkruid hebt.

Zaai het kruid waar je het graag hebt op een afstand van zo’n 25-30 centimeter uit elkaar. Zaai meerdere zaadjes op dezelfde plek om kieming te verzekeren. Later kan je nog steeds de zwakke kiemen uitdunnen. Druk zachtjes aan.

Zaai je in het najaar dan wil je dat de zaadjes pas het volgend jaar kiemen. Een aantal gaan nu al kiemen, maar maak je daar niet druk over. De koudebehandeling in de winter zal de andere zaadjes helpen kiemen.

Teeltzorgen

Komkommerkruid is een sterk kruid en vraag niet veel verzorging. Zorg er vooral voor dat het nooit droog komt te staan.

Komkommerkruid kan de hele zomer door bloeien. Om de plant jong en fris te houden is het dan wel belangrijk dat je de oudere bloemen verwijdert.

Bernagie Oogsten en Klaarmaken

Komkommerkruid is veelzijdig. Je kan de jonge blaadjes in een slaatje eten, van de oudere blaadjes een soepje maken of de bloemen gebruiken als (eetbare) garnering. Zelfs de stengels kunnen gegeten worden, bijvoorbeeld gefrituurd in een beslagje. Het kruid heeft zijn naam niet gestolen en smaakt dus echt licht naar komkommer.

Je kan de blaadjes oogsten van zodra bernagie gekiemd is, maar wacht even tot de plant een hoogte van ongeveer 20 centimeter bereikt heeft. Alle blaadjes zijn rauw eetbaar, de oudere blaadjes kunnen echter wat ‘behaard’ zijn. Daar is niets mis mee, maar als je dat niet zo aangenaam vind kan je de blaadjes ook kort even blancheren.

De bloemen zijn ook eetbaar, een leuk ideetje is om de bloemen in te vriezen in een ijsklontje. Zo heb je een kleurrijke manier om je zomerse cocktails te koelen.

Zadenteelt

Je kan proberen om de zaden van komkommerkruid te oogsten, maar eigenlijk is de makkelijkste manier om deze plant van eigen kweek te hebben, gewoon… niets doen. Komkommerkruid zaait zich namelijk gemakkelijk opnieuw uit. Volgend jaar krijg je dus op dezelfde plek als dit jaar opnieuw jonge bernagieplantjes. Wil je dat liever niet, dan moet je de bloemen weghalen voor ze in zaad kunnen komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *