Geplaatst op Geef een reactie

Dille – De Volledige kweekgids

Dille (Anethum graveolens) is een kruid met een fijne smaak die een beetje weg heeft van anijs. Het kruid gaat perfect bij vis zoals zalm, eiergerechten en jonge aardappelen. Niet alleen de mooie gevederde blaadjes, maar ook de dillezaadjes worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen.

De rupsen van de prachtige vlinder Koninginnenpage houden ook erg van dille. Een paar extra plantjes zullen dan ook helpen om deze bijzondere soort in je tuin te krijgen.

Standplaats van Dille

De belangrijkste eisen voor dille zijn veel zonlicht en een goede losse bodem.

Zonlicht, Water en Wind

Kies voor dille een plaatsje uit met veel zonlicht. Halfschaduw kan soms ook nog wel lukken. Deze plant kan vrij hoog worden, en het is vooral de bovenkant van de plant die goed in het zonlicht moet staan.

Deze plant maakt een hele diepe penwortel, waarmee hij diep kan gaan om water te zoeken. Veel water heeft hij dus niet nodig en zompig mag het zeker nooit worden.

Dille is een vrij fragiel plantje en kan beginnen doorzakken wanneer hij in zaad komt te staan. Dan is het belangrijk dat hij windvrij staat, want dan durft hij wel eens knakken. Kies dus voor een plek uit de wind

Bodem en Vruchtwisseling

Dille heeft een lange penwortel waarmee hij heel diep kan gaan om voedingsstoffen en water op te halen uit de bodem. Om die penwortel zo diep mogelijk te laten gaan is het wel belangrijk dat je hem op een losse bodem zaait. Op een te zware, kleiige bodem zal de penwortel niet voldoende diep kunnen groeien.

Omdat hij zo diep in de bodem gaat voor zijn voedingsstoffen heeft dille dan ook niet veel bemesting nodig. Wat rijpe compost doorheen de bodem werken mag wel altijd.

Dille word geklasseerd onder de kruiden en dus zou je hem dan ook op het perceel met bladgroenten en kruiden kunnen zetten. Dille heeft echter, net zoals het nauw verwante venkel, minder voeding nodig dan andere bladgroenten. Hou daar rekening mee als je het perceel van de bladgroenten voorbereidt.

Meer info over de 7 percelen kan je hier lezen.

schema wisselteelt
Schema Wisselteelt met de 7 percelen

Dille als voor- of nateelt

Omdat je dille vrij laat op het jaar kan zaaien is het het perfecte kruid om als nateelt te proberen. Zaai hem bijvoorbeeld op het perceel van de aardappelen nadat je deze geoogst hebt. Aardappelen laten een uitstekende bodemstructuur na, waar dille alleen maar van kan profiteren.

Je kan dille ook zaaien na de eerste oogst van spinazie. Zo kan je dille mooi op het perceel van de bladgroenten en kruiden zetten, maar heeft spinazie de meeste voedingsstoffen waar dille niet goed tegen kan al onttrokken.

Dille Zaaien

Van dille kan je zowel de blaadjes als de zaadjes eten. Wil je dille kweken voor zowel de zaden als de blaadjes dan kan je best al zaaien in april of mei. Wil je enkel de blaadjes eten dan kan je nog vrij lang wachten, zelfs tot in augustus, om te zaaien. Ideaal als nateelt dus.

Door de lange wortel van Dille kan je hem niet verplanten. Je moet dille dus steeds zaaien op de plek waar je hem wil hebben. Je kan er ook voor kiezen om Dille in een pot te kweken. Kies dan voor een pot met een diepte van minstens 30 cm.

Maak voor het zaaien de bodem goed los met een riek. Zaai de dillezaadjes op een rijtjes die 30 cm uit elkaar liggen. Elke 6cm kan je een zaadje leggen. De zaadjes hoeven helemaal niet diep onder de grond te liggen, bedekken met een dun laagje aarde is voldoende. Het kan ruim 2 weken duren eer de zaadjes kiemen, even geduld oefenen dus. Markeer voor de zekerheid dan ook het rijtje waar je gezaaid hebt. Zo kan je met een gerust hard onkruid wieden, en je niet vergissen en per ongeluk de jonge dilleplantjes weghalen.

Ongeveer 2 weken na het kiemen kan je de zwakste plantjes uit het rijtje weghalen (uitdunnen) zodat er steeds ongeveer 30 cm plaats is tussen de verschillende planten.

Teeltzorgen van Dille

Dille is een gemakkelijk kruid om te kweken. Veel zorgen ga je er niet meer aan hebben.

Water geven

Vooral de jonge plantjes moeten geregeld water hebben. Wanneer de plant wat groter is kan hij echter zelf gemakkelijk water uit de bodem halen met zijn lange wortel.

In de zomer kan je best ook wat extra water geven, maar dat is voornamelijk om het doorschieten te voorkomen.

Doorschieten

Dille is een zogenaamde langedagplant. Dat wil zeggen dat dille de lengte van de dagen kan meten en op basis daarvan kan bepalen of hij zaad gaat maken of niet. Het maken van zaad heet doorschieten. Dit zal voornamelijk in de zomermaanden gebeuren. De plant gaat al zijn energie in de zaden steken en minder of geen in de blaadjes. Als je dille voor de zaden kweekt is dat natuurlijk geen probleem, maar kweek je voor de blaadjes dan zijn er wel wat trucjes om dit te omzeilen.

Als je in de zomermaanden zaait is de plant nog te jong wanneer de dagen lengen. De plant zal dan ook niet gaan doorschieten. Een andere manier om het doorschieten van dille te verminderen is een gelijkmatige toevoer van water voorzien. In de zomermaanden geregeld water geven en eventueel mulchen is geen overbodige luxe, ook al heeft dille voldoende water. Zorg er wel niet voor dat de bodem te zompig wordt.

Ondersteuning

Wanneer dille in zaad komt kan de plant wel eens gaan doorbuigen onder het gewicht van de zaden. Een beetje ondersteuning met wat stokjes kan dan helpen om de stengels tegen breken te beschermen.

Plagen

Dille is een belangrijke waardplant voor de koninginnenpage. Dat wil zeggen dat de rupsen van deze vlinder leven op dille. De koninginnenpage is echter een prachtige vlinder die je bezwaarlijk een plaag kan noemen. Je kan de rupsen dan ook bestrijden, maar beter is om een paar extra dilleplanten te zetten. Zo is er genoeg voor jou en de rups. Je kan ook de rupsen verzamelen en deze allemaal op dezelfde plant zetten. Zo eten de rupsen slechts één plant op. De rups van de koninginnenpage kan je herkennen aan zijn zwart-groen lijf met oranje spikkels.

Verder blijft dille van de meeste ziekten en plagen gespaard.

Dille Oogsten & Bewaren

Oogst van dille met een schaar de blaadjes die je nodig hebt. Het kruid blijft niet zo heel lang lekker, dus oogst het steeds vers en enkel wat je nodig hebt. De blaadjes groeien telkens weer wat bij. Wil je graag de zaadjes oogsten dan kan je best niet te veel van de blaadjes oogsten en de plant gewoon verder laten groeien.

Vers bewaren de blaadjes niet heel lang (enkele dagen), maar je kan het eventueel wel drogen of invriezen. De gedroogde zaden kunnen ook heel lang bewaren.

Zaadteelt

Zelf zaden kweken om het volgende jaar te gebruiken is helemaal niet zo moeilijk en gebeurd op een gelijkaardige manier als de zadenoogst.

Zaai de zaden tijdig en oogst zo weinig mogelijk blad van de plant. Laat de dille gewoon in bloei komen en wanneer ze zijn uitgebloeid komen de zaden aan de plant. Als het dan een paar dagen droog is geweest kan je de zaden zo van de plant halen en zelf nog even laten drogen. Heeft het echter geregend dan kan je beter de bloemschermen volledig van de plant knippen en deze binnen te drogen leggen. Eens droog komt het zaad gemakkelijk van de bloemschermen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *