Geplaatst op Geef een reactie

Courgettes – De Volledige Kweekgids

Courgettes - De Volledige Kweekgids

Courgettes (Cucurbita pepo) zijn waarschijnlijk de groenten die het meeste voldoening geven in de moestuin. Zeker voor de beginnende moestuinier. Ze zijn heel simpel om te kweken, vragen weinig onderhoud en hebben een heel grote opbrengst. En ze zijn natuurlijk ook heel lekker! Het enige nadeel is dat courgettes best veel ruimte inpalmen.

Courgettes zijn nauw verwant aan pompoenen en patissons en ze worden dan ook op een heel gelijkaardige manier gekweekt. Het grote verschil bij het kweken van pompoenen en courgettes is dat deze eerste een echte kruipplant is, terwijl de laatste meer een struik vormt.

Soorten Courgettes

Net als pompoenen komen courgettes in de gekste kleuren en vormen voor. Zo heb je natuurlijk groene courgettes, maar ook gele, witte of gespikkelde. Er zijn de gewone langwerpige courgettes maar ook ronde. De smaak is meestal wel heel gelijkaardig tussen verschillende rassen, hoewel ronde courgettes vaak iets smaakvoller zijn. Ze bewaren wel wat minder lang.

Onze Courgettes


Standplaats

Courgettes groeien bijna overal. Het belangrijkste is vooral dat ze veel plaats krijgen, minstens 1 m². Die vierkante meter gaan ze ook absoluut benutten.

Zonlicht en Water

Courgettes krijgen graag veel zonlicht. Kies dus een plekje in volle zon.

Belangrijk is dat de bodem goed vocht vasthoudt zonder zompig te worden.

Als je kan zet je de courgetteplant best ergens waar er niet te veel wind is. Daar zijn ze namelijk niet heel erg goed tegen bestand.

Bodem en Vruchtwisseling

Ook wat de bodem betreft stellen courgettes geen hoge eisen. Maar, hoe meer voedingsstoffen hoe beter. Vooral op zandgronden is wat extra compost dan ook zeker aan te raden. Dit hoeft zelfs niet eens volledig verteerde compost te zijn. Half-verteerde compost of mest kan hij ook best verdragen. Terwijl deze verder verteert gaat die nog wat warmte afgeven, wat de plant heel graag heeft.

Courgettes behoren natuurlijk tot de vruchtgewassen en in de moestuin plaats je ze dan ook op het overeenkomende perceel. Vruchtgewassen vragen allemaal veel voedingsstoffen en mineralen. In het vruchtwisselingsschema met de 7 percelen volgen ze de bladgroenten en kruiden op. Deze onttrekken vrij veel stikstof uit de bodem, dus het is belangrijk dat dit weer aangevuld wordt. Dat kan je het beste doen met compost, of mest.

Je hoeft je natuurlijk niet aan het vruchtwisselingsschema met de 7 percelen te houden. Wel belangrijk is dat je geen courgettes zet waar je de afgelopen 4 jaar al pompoenen of courgettes hebt gezet. Dit kan leiden tot verschillende ziektes in de bodem, waardoor het kweken van gezonde planten heel lastig wordt.

schema wisselteelt
Schema Wisselteelt met de 7 percelen

Voorteelt

Courgetteplanten gaan pas vrij laat de bodem in. Om de bodem optimaal te benutten kan je dus kiezen om een voorteelt van snijsla te doen. Die sla is alweer verdwenen van zodra de courgettes de grond in moeten. Een voorteelt van voorgezaaide erwten is ook mogelijk als je de courgettes echt laat gaat verplanten. Voor- en nateelt zijn technieken voor de gevorderde moestuinier, maar probeer het eens uit en schrijf je bevindingen op. Alleen zo word je een beter moestuinier!

Courgettes Zaaien en Planten

Courgettes zijn vrij vorstgevoelig. Wees dus zeker niet te vroeg met zaaien, want dan is het nog te koud wanneer ze geplant moeten worden. Voorzaaien binnen kan vanaf eind april tot in mei. Wacht zeker tot eind mei om rechtstreeks buiten te zaaien. Je kan eventueel ook nog in juli zaaien voor een heel late teelt, maar dan is de opbrengst natuurlijk lager. Onze zaaikalender is een handig geheugensteuntje.

Voorzaaien

Voor de beste opbrengst zaai je courgettes voor. Dat kan al in april. Zaai de zaadjes in potjes. Let daarbij op dat je de zaadjes met de punt naar beneden zaait. Zo loopt vocht langs het zaadje en hoopt het zich niet op. Dit teveel aan vocht kan voor rot zorgen. Zet de potjes op een warme plek met voldoende licht en bevochtig licht. Dat hoeft niet noodzakelijk binnen te zijn. In de koude bak of in de serre kan dat ook. Geef de zaden nu geen water meer tot ze gekiemd zijn. Dit is ongeveer een week later. Geef geregeld water, maar zorg dat de potjes nooit te nat worden. Dit kan er voor zorgen dat de jonge plantjes gaan rotten.

2 weken nadat de plantjes gekiemd zijn en je 2 of 3 echte blaadjes hebt (dit zijn de blaadjes na de kiemblaadjes, ze hebben een verschillende vorm) kan je de planten uitplanten naar hun stekje. Dit kan naar de serre, kas of koude bak. Na 15 mei, wanneer er geen vorst meer mogelijk is, kan je ze ook buiten uitplanten. Voor het verplanten laat je de jonge courgetteplantjes best even afharden. Geef wat minder water en zet de potjes overdag buiten, maar haal ze ‘s nachts weer binnen. Zo geraken ze gewend aan de koude. Plant de jonge plantjes minstens een meter uit elkaar. Nu is het ook een goede moment om te mulchen. Dit houdt de bodem warm en dan hoef je later minder rekening te houden met onkruid.

Rechstreeks Zaaien

Na 15 mei kan je ook rechtstreeks buiten zaaien. Maak een paar weken voor het zaaien een hoopje aarde waar je de courgette wil zaaien. Hoopjes warmen sneller op in de zon en ze draineren het water beter. In elk hoopje kan je ongeveer 4 zaadjes zaaien. 2 weken nadat de zaden gekiemd zijn knip je dan de minst sterke planten weg. Trek ze niet uit want dat kan het wortelgestel van de andere courgetteplantjes beschadigen.

Courgettes in Potten Kweken

Courgettes nemen veel ruimte in, maar je kan ze zeker ook in potten kweken. Kies voor een grote pot. Een volume van 10 liter is een absoluut minimum. Belangrijk is ook dat de courgetteplant voldoende voedingsstoffen heeft en dat je een goed drainerende grond hebt.. Kies dan ook voor een goede potgrond. Die hoef je niet te kopen, je kan deze ook eenvoudig zelf maken. Halverwege het seizoen wat extra voeding geven in de vorm van mest of compost gaat de plant zeker appreciëren. Zo kan je dus zelfs courgettes kweken op je balkon!

Om plaats te besparen in je huisje of appartement kan je best de zaadjes in aparte potjes voorzaaien en ze verplanten naar de grote potten van zodra de plant 2 echte blaadjes heeft.

Teeltzorgen

Eenmaal uitgeplant hebben de courgettes niet veel verzorging meer nodig. Het is vooral belangrijk om een constante toevoer van water te voorzien. Geregeld oogsten is ook belangrijk om de productie van nieuwe courgettes niet stil te leggen.

Ondersteuning

Courgettes zijn kruipplanten en hebben dus, in tegenstelling tot pompoenen, geen ondersteuning nodig. Heb je maar een beperkte oppervlakte dan kan je de courgetteplant wel wat ondersteunen. Met extra ondersteuning zal de plant ook langer gezond blijven.

Op een terras of balkon kan je ook kippengaas gebruiken om de courgette langs een muur te leiden. Zo kan je de courgette ook verticaal kweken. Dit geeft een flinke plaatsbesparing en de courgette geniet van de warmte die de muur afgeeft.

Wanneer je de courgette de lucht in laat gaan zorg er dan wel voor dat je courgettes goed ondersteunt of ze tijdig oogst. Hangende courgettes kunnen te weinig voedingsstoffen krijgen!

Je kan de courgette ondersteunen met een stevige constructie.

Je kan de ranken van de courgette ondersteunen met wat gaas en eventueel opbinden

Onkruid

Omdat je de courgette op een rijke grond teelt kan er ook wel wat onkruid beginnen groeien. Courgette is echter zelf een woekerende plant en gaat dus het onkruid onderdrukken. Het is dus enkel in het begin nodig om goed te wieden.

Courgettes Water Geven en Mulchen

Om een goede productie aan te houden moeten courgettes een constante toevoer van water hebben. Vooral in de zomer is dat heel belangrijk. Om niet elke dag water te hoeven geven kan je daarom best mulchen. Mulchen is het aanbrengen van een laag dood organisch materiaal. Dat kan bijvoorbeeld hooi of stro zijn, maar ook vers gemaaid gras of zelfs karton. De mulchlaag mag enkele centimeters dik zijn. Door het mulchen zal de grond minder snel uitdrogen en hoef je minder vaak water te geven. Bovendien blijft de warmte van de bodem behouden, meer zelfs, de mulchlaag verteert langzaam en geeft daarbij extra warmte af. Tenslotte onderdrukt de mulchlaag ook eventueel onkruid.

Bemesting

Courgettes houden van een rijke grond, wat extra compost geven mag dus zeker. Doe dit ongeveer 5 weken na verplanting.

Ziektes

Courgettes zijn zeer goed bestand tegen verschillende ziektes. Je gaat dus niet veel problemen hebben met je courgettes.

In het begin van het seizoen en bij nat weer kan je soms problemen krijgen met de vruchtzetting. De courgettevruchten zijn zwart, gekronkeld of rotten. Dit komt door een slechte bestuiving. Dit kan je oplossen door de natuur een handje te helpen. Zet een insectenhotel of laat een stukje van je tuin verwilderen. De wilde bijen en andere bestuivers gaan je dankbaar zijn en hopelijk je courgettes goed bestuiven. Je kan ook proberen om zelf voor bij te spelen en stuifmeel van de mannelijke bloemen naar de vrouwelijke bloemen te brengen. Je herkent de vrouwelijke bloemen aan het bolletje onderaan de bloem dat later de courgette zal worden. Ondertussen verwijder je gewoon de slechte vruchten met een scherp mes.

Na de bevruchting verschrompelt de bloem en valt ze vanzelf van de vrucht. Dit gebeurd echter niet altijd heel goed, soms blijft ze nog zitten. Haal de verschrompelde bloem dan zelf van de courgette. Dit is belangrijk omdat de bloem kan rotten en dit kan zich verder verspreiden naar de vruchten.

Later op het jaar kan het ook gebeuren dat jonge vruchtjes afvallen. Dat kan zijn omdat je plant te veel of te weinig water heeft, of te weinig voedingsstoffen. Maar vaak is het eenvoudiger. Planten die al grote vruchten hebben gaan hun energie steken in het maken van zaden. De kleine vruchtjes krijgen dan te weinig voedingsstoffen. De oplossing is dus simpel: oogst de grote vruchten. Kleinere vruchten zijn immers veel smakelijker dan de grote.

Tegen het einde van zijn leven kan er ook wat meeldauw op de bladeren komen. Dit is een witte schimmel die als een fijn poeder op de bladeren ligt. Dit is niet heel schadelijk voor de plant, maar neem toch de beschadigde bladeren weg met een scherp mes.

Plagen

Courgettes krijgen vooral te maken met bladluizen en slakken.

Bladluizen zijn gemene beestjes. Ze boren gaatjes in de courgetteplant en zuigen belangrijke voedingsstoffen op. De courgettes kunnen de bladluizen doorgaans nog wel aan, maar het grote probleem is dat ze vaak ook virussen verspreiden. Deze virussen kunnen de plant heel fel aantasten. Treedt dan ook zo snel mogelijk in actie wanneer je bladluizen ziet. Het eenvoudigste is om de bladluizen van de plant te spuiten met een harde waterstraal. Zijn er echter te veel luizen dan kan je een biologisch product tegen luizen gebruiken. Let wel op dat je een product gebruikt dat niet voor sierplanten gemaakt is.

Die ander grote boosdoener bij courgettes zijn slakken. Zij vreten van de bladeren maar ook van de courgettes zelf. De beste methode om van slakken verlost te raken is met slakkenvallen. Die vul je met bier of een ander aanlokkelijk product, waarna de slakken verdrinken. Je kan ook slakkenkorrels gebruiken. Kies dan zeker voor slakkenkorrels op basis van ijzerfosfaat. Deze zijn niet schadelijk voor andere dieren!

Courgettes Oogsten

Vanaf juli kan je beginnen met de oogst. Dat kan je eenvoudig doen door de vrucht een beetje te draaien of snijdt hem af met een scherp mes. Wacht niet te lang met het oogsten. De vrucht mag zeker niet langer dan 20 cm worden. Vanaf dan krijg je een dikke schil en grote zaden. De courgette wordt dan ook sponzig en is minder lekker. Eigenlijk is hij dan alleen nog maar geschikt om soep van te maken. Beter is om de vrucht veel jonger te oogsten. Dan behoudt hij zijn smaak. Bovendien is dit een signaal voor de plant om vruchten te blijven maken. Zo krijg je een grotere opbrengst!

Van courgettes kan je ook de bloemen oogsten in plaats van de vruchten. Ze zijn lekker rauw gevuld met zachte kruidenkaas of gefrituurd. Een ware delicatesse waar anderen zich blauw aan betalen kan je dus heel makkelijk in je eigen moestuin kweken.

Courgettes Bewaren

Courgettes kan je een paar dagen bewaren op een koele plek. Dat hoeft niet in de koelkast. Grotere courgettes bewaren wat langer. Omdat het niet uitzonderlijk is dat je wel dertig vruchten van één plant kan oogsten kan je ze beter invriezen. Dat doe je in kleine blokjes, nadat je ze even geblancheerd hebt in kokend water. Zo bewaard de courgette wel een jaar.

Zadenteelt

Wil je graag zaden oogsten om later volledig zelfgekweekte courgettes te oogsten, dan kan dat. Er zijn wel een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten!

Courgettes kruisen heel gemakkelijk. Niet alleen met andere courgettes, maar zelfs met sommige pompoenen en pattisons. Het zaad dat je oogst is dus heel moeilijk ‘raszuiver’ te krijgen. Het zaad komt daardoor niet uit en courgettes van het volgende jaar kunnen er dus wel eens heel anders uitzien. Bovendien mag je ook zeker géén sierpompoenen of kalebassen in je tuin hebben staan. Deze kunnen giftig zijn en zij kunnen hun giftigheid doorgeven aan de dochterplanten! Deze giftige stoffen smaken bitter, dus merk je dat courgettes van eigen teelt bitter smaken, eet de courgettes dan ook niet verder op. De giftige stoffen kunnen zorgen voor ernstige krampen en diarree. In het ergste geval kan je er zelfs aan sterven.

Wil je graag raszuivere zaden, span dan de planten af met een fijnmazig net, zodat er geen andere bestuivers bij de bloemen kunnen komen. Bestuif zelf de vrouwelijke bloemen met de meeldraden van de mannelijke bloem. Deze bloemen zijn gemakkelijk te onderscheiden van elkaar, want vrouwelijke bloemen hebben al een vruchtje, terwijl mannelijk enkel een steeltje hebben.

Oogst de courgettes laat, zodat de zaden goed kunnen rijpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *