Geplaatst op Geef een reactie

Citroenmelisse – De Volledige Kweekgids

Citroenmelisse kweekgids

Citroenmelisse (Melissa officinalis) is een heerlijk geurend kruid die in geen enkele tuin mag ontbreken. Hoe groot of hoe klein je tuin ook is, het is altijd een goed idee om wat citroenmelisse te hebben staan. Citroenmelisse vraagt niet veel, het heeft weinig aandacht nodig zolang het maar veel zon heeft. Bovendien is dit een kruid dat vlinders en nuttige insecten naar de tuin zal brengen.

Citroenmelisse

Citroenmelisse is, net als munt of basilicum, lid van de lipbloemenfamilie. Het is een meerjarig kruid wat wil zeggen dat je er meerdere jaren van kun genieten. De geur en smaak hebben wat weg van citroen. Melisse komt van het Oudgrieks en betekent ‘honingbij’. Citroenmelisse is dan ook een zeer attractieve plant voor bijen en vlinders.


Standplaats van Citroenmelisse

Citroenmelisse groeit bijna overal zolang je maar voldoende zonlicht voorziet. Kies meteen een goed plekje uit, want het is een meerjarige plant en kan met goede verzorging vele jaren op deze plaats blijven leven.

Zonlicht en Water

Citroenmelisse is niet kieskeurig als het gaat om de omgeving of de vereiste temperatuur. Hij kan gemakkelijk groeien in gematigde omgevingsomstandigheden. Je moet er echter voor zorgen dat deze kruiden niet worden blootgesteld aan koude tocht of te warm daglicht.

Denk er aan dat een volwassen plant tot wel een meter hoog kan worden, dus let op dat hij andere planten niet uit de zon zet.

Je kunt ze ook binnenshuis kweken door ze op een plek te zetten waar ze vijf tot zes uur per dag direct zonlicht krijgen. Te fel en rechtstreeks zonlicht kan echter bladverbranding veroorzaken. Draai daarom geregeld de pot, zo groeit de plant ook niet te fel in één richting.

Wanneer de plant nog jong is heeft citroenmelisse liefst een constante bevochtiging in een licht vochtige bodem. Wanneer ze eenmaal volgroeid is kan ze echter perfect droogtes doorstaan. Toch moet je de plant vaak water geven, ten minste eenmaal per week in de zomer of wat minder tijdens de winter. Je kan ook gewoon water geven wanneer de bovenste laag van de grond droog lijkt. Als de plant in een pot staat, moet je hem wel regelmatig water geven.

Bodem en Vruchtwisseling

Zandige maar goed doorlatende grond is aan te bevelen. Samen met voedzame en doorlatende grond wordt over het algemeen een neutrale pH-waarde of in het bereik van 6 tot 7,5 aanbevolen.

Aangezien citroenmelisse een doorlevende plant is, is het ook logisch dat je deze plant op het perceel van de vaste planten zet. Met vruchtwisseling hoef je dan geen rekening te houden. Meer info over wisselteelt met de 7 percelen kan je hier lezen.

schema wisselteelt
Schema Wisselteelt met de 7 percelen

Citroenmelisse Zaaien, Verstekken en Verplanten

De beste tijd om citroenmelisse te kweken is van maart tot mei wanneer de temperatuur de temperatuur buiten begint op te lopen.

Citroenmelisse kan je uit zaad kweken, maar als je al een plant heb kan je ze ook verstekken en uit één plant meerdere planten krijgen.

Zaaien

Citroenmelisse Lemona zaai je in het voorjaar in potjes, die je op een warme plek (minstens 20°C) zet, best binnen dus. Probeer bij het zaaien het zaad niet in de grond te verstoppen, maar strooi het over de pot en druk het voorzichtig aan. Het ontkiemen van het zaad kan drie tot vier weken duren voordat het uit de grond komt.

Verstekken

Als je al een citroenmelisse hebt, kun je deze ook vermeerderen door stekken van de moederplant. Dit heet in het jargon vegetatieve vermeerdering. Bij vegetatieve vermeerdering ontstaat een babyplant die identiek is aan de moederplant. Dit is de gemakkelijkste manier om citroenmelisse te vermeerderen van één naar vele potten. Knip in de vroege zomer de scheuten met 2 of 3 knoppen af. Verwijder -met uitzondering van het bovenste bladpaar- alle andere bladeren van de scheut en plaats ze in een bak of pot. Nu goed water geven en je zal merken dat het loof binnen de kortste keren vrolijk begint te bloeien.

Verplanten

Citroenmelisse kan naar buiten verplant worden van zodra de buitentemperaturen consistent 20-25°C bereiken. Geef vlak na het verplanten ruim water.

Teeltzorgen

Water geven

Wanneer de plant nog jong is heeft citroenmelisse liefst een constante bevochtiging in een licht vochtige bodem. Te veel water is zeker ook niet goed, want dat kan zorgen voor het rotten van de wortels.

Wanneer ze eenmaal volgroeid is kan citroenmelisse perfect droogtes doorstaan. Toch moet je de plant vaak water geven, ten minste eenmaal per week in de zomer of wat minder tijdens de winter. Je kan ook gewoon water geven wanneer de bovenste laag van de grond droog lijkt. Als de plant in een pot staat, moet je hem wel regelmatig water geven.

Geef bij voorkeur ‘s morgens water, dat voorkomt schimmelgroei.

Ziekten en plagen

Citroenmelisse is een taaie plant met een sterk immuunsysteem. Zijn citroenachtige geur bevat natuurlijk citronellal dat sommige insecten verjaagt, maar andere plagen zoals bladluis of witte vlieg kunnen je plant wel aantasten. Om dergelijke problemen te verhelpen, kan je de onderkant van de bladeren besproeien met een mengsel van zeep en water of een ecologisch insecticide gebruiken.

Schimmelziektes komen ook wel eens voor. Zie je wit poeder op de bladeren, dan betekent het dat het tijd is voor een schimmelbestrijdingsmiddel, want er is sprake van meeldauw. Of soms kunnen bruine schimmelvlekken verschijnen op het groene loof (bladvlekken). Besmette bladeren moeten zo snel mogelijk worden afgesneden en afgevoerd. Gebruik aangetaste bladeren nooit in de compost.

Belangrijk is vooral het voorkomen van schimmelziektes. Hoge dagtemperaturen en koude nachten gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid bieden schimmels de gelegenheid om te groeien. Door ‘s morgens water te geven kan het overtollige water doorheen de dag opdrogen.

Bemesten

Dit kruid haalt alle essentiële voedingsstoffen gemakkelijk uit de grond. Er is geen extra supplement of voeding nodig om de groei te stimuleren. Als je deze plant kweekt om er mee te koken, moet je zelfs oppassen met een overdosis meststoffen, want die kunnen de smaak of het aroma van de blaadjes beïnvloeden.

Snoeien

Snoeien doet groeien is een bekend gezegde en is zeker waar voor citroenmelisse. Door te snoeien zal de citroenmelisse steeds weer nieuwe, jonge groei aanmaken. Bovendien is een gesnoeide plant een gezonde plant, want dit zorgt voor een beter luchtdoorstroming. Zo krijgen schimmels minder kans.

De gesnoeide takjes hoef je natuurlijk niet weg te gooien. Gebruik de gesnoeide takjes meteen in de keuken of stek ze.

In de zomer knijp je best de toppen van de plant af, want als de plant eenmaal begint te bloeien, verliezen de bladeren hun unieke smaak en aroma.

Citroenmelisse Oogsten

Van juni tot oktober kan je citroenmelisse oogsten. Het beste moment om te oogsten is vlak voor de plant bloemen gaat maken, maar dat is moeilijk in te schatten.

Gedroogd kan citroenmelisse wel even bewaren, maar verliest het ook wel wat van zijn frisse smaak. Bij voorkeur gebruik je het kruid dan ook zo vers mogelijk.

Van de verse of gedroogde bladeren van citroenmelisse kan je een heerlijke frisse thee of ijsthee zetten. Citroenmelisse is perfect als smaakmaker bij andere gerechten waar je citroen zou gebruiken, zoals visgerechten. Kook citroenmelisse dan wel niet mee, want dan verliest hij zijn smaak. Voeg het toe aan het einde.


Zin gekregen om zelf citroenmelisse te kweken? Neem dan een kijkje in de webshop en probeer het meteen. Heb je nog vragen of wil je graag je eigen ervaringen delen dan kan dat natuulijk als commentaar op deze blogpost.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *