Geplaatst op Geef een reactie

Zaaikalender Augustus – Dit kan je zaaien in Augustus

In Augustus is de zomer op haar hoogtepunt. Het kan deze maand heel warm en droog worden, dus geef je planten voldoende water. Ook als je zaait kan de grond een extra scheutje water gebruiken. Zoe kiemen de zaden beter.  Een volledig overzicht van wat je deze maand kan zaaien volgt hieronder. De zaden van De Tuindoos die je in de maand augustus kan zaaien vind je hier.

Verder lezen Zaaikalender Augustus – Dit kan je zaaien in Augustus
Geplaatst op Geef een reactie

Warmoes – De Volledige Kweekgids

Warmoes kweekgids omslag

Warmoes (Bet vulgaris var. cicla) of snijbiet is een groente die vaak wel eens een ‘vergeten’ groente wordt genoemd. Dat is heel jammer want warmoes is een lekkere, veelzijdige groente met bovendien een zeer grote opbrengst. Zeker de moeite waard in jouw moestuin dus. In deze kweekgids leg ik helemaal uit hoe je dit broertje van de rode biet zelf kweekt.

Verder lezen Warmoes – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Kervel – De Volledige Kweekgids

Kervel de volledige kweekgids

Kervel (Anthriscus cerefolium) is een delicaat kruid en belangrijk onderdeel van de Franse ‘fines herbes‘. Het kruid groeide oorspronkelijk in de Kaukasus, maar is door de oude Romeinen in heel Europa verspreid. In de keuken heeft kervel vaak een ondersteunende rol, maar in het klassieke kervelsoep kan het zijn eigen rol spelen.

Verder lezen Kervel – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Radijs en Rammenas – De Volledige Kweekgids

Radijs en Rammenas kweekgids

Radijsjes zijn misschien wel de simpelste groente om te kweken in de moestuin. Ze groeien bovendien heel snel en zijn lekker en gezond. Ideaal voor beginners dus. Minder bekend is het neefje van de radijs, de rammenas. Deze zijn ook makkelijk te kweken en zijn vaak lekker pittig. In deze kweekgids leg ik je uit hoe je zelf gemakkelijk radijs en rammenas kweekt.

Verder lezen Radijs en Rammenas – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Rode Biet – De Volledige Kweekgids

Rode Biet de Volledige Kweekgids Cover

Rode bieten (Beta vulgaris) of krootjes worden al gekweekt sinds de tijd van de Oude Egyptenaren. Aanvankelijk werden ze vooral gekweekt voor de bladeren, maar sinds de Romeinse tijd werden ze ook gekweekt voor de wortel. Tegenwoordig eten we vooral de wortel, maar de bladeren zijn wel degelijk eetbaar en lekker rauw als gestoofd.

Verder lezen Rode Biet – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Dille – De Volledige kweekgids

Dille (Anethum graveolens) is een kruid met een fijne smaak die een beetje weg heeft van anijs. Het kruid gaat perfect bij vis zoals zalm, eiergerechten en jonge aardappelen. Niet alleen de mooie gevederde blaadjes, maar ook de dillezaadjes worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen.

De rupsen van de prachtige vlinder Koninginnenpage houden ook erg van dille. Een paar extra plantjes zullen dan ook helpen om deze bijzondere soort in je tuin te krijgen.

Verder lezen Dille – De Volledige kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Koolraap, Koolrabi, Knolraap, wat is het nu?

Koolraap Koolrabi en Rapen omslagfoto

Bij de familie van de kolen zijn er een paar groenten die nogal op elkaar gelijken. Niet alleen van uiterlijk, maar ook van naam. Koolraap, Koolrabi, Knolraap, Meiraapjes, Rapen,… Er lijkt geen touw aan vast te knopen. In deze korte blogpost doe ik even uit de doeken wat de verschillen zijn en zal je snel merken dat het helemaal niet zo moeilijk is!

Verder lezen Koolraap, Koolrabi, Knolraap, wat is het nu?
Geplaatst op Geef een reactie

Koolraap – De Volledige Kweekgids

Koolraap De Volledige Kweekgids omslagfoto

Koolraap (Brassica napobrassica) is een winterse groente met een grote knol. Zowel deze knol als de bladeren kunnen gegeten worden. De knol heeft een lichtzoete smaak die wat weg heeft van aardpeer.

Vele van de groenten die we vandaag kennen komen van ver, zoals Amerika of Azië, maar de koolraap is een echte Europese groente. Hij is ontstaan in Scandinavië als een kruising tussen de kool (Brassica oleracea) en de knolraap (Brassica rapa).

Koolraap, koolrabi, knolrapen, raapjes, meiknolletjes… Het kan soms nogal verwarrend zijn. In tegenstelling tot koolrabi groeit de koolraap vooral onder de grond. Die knol kan ook ruim een kilo zwaar worden, wat niet het geval is bij knolrapen. Meer info over de verschillen tussen deze groenten kan je hier lezen.

Verder lezen Koolraap – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Rabarber – De Volledige Kweekgids

Rabarber De Volledige kweekgids Banner

Rabarber (Rheum rhabarbarum) is een winterharde plant. Dat wil zeggen dat hij jaar na jaar blijft doorgroeien. Je kan dus elk jaar stengels van de rabarber en er een lekker zurig dessert van maken. De frisse zurigheid van rabarber komt van oxalzuur, een zuur dat ook in bijvoorbeeld spinazie zit. In kleine hoeveelheden kan ons lichaam dit zuur perfect verwerken, maar in grote hoeveelheden is het giftig. Eet daarom ook nooit de bladeren van rabarber, deze bevatten namelijk heel hoge concentraties van oxaalzuur. Wat je wel kan eten zijn de bloemknoppen. Deze zouden bijna bloemkoolachtig smaken.

In Groot-Brittannië kweken ze rabarber ook in het donker. Dit heet ‘forceren’. Het forceren verplicht de rabarberplant om snel te groeien en dus kan je al veel vroeger oogsten. Door het gebrek aan licht krijg je bovendien witte rabarberstelen, die veel zachter zouden smaken.

Verder lezen Rabarber – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Pompoenen – De Volledige Kweekgids

Pompoenen de volledige kweekgids omslagfoto blog

Pompoenen (Cucurbita pepo, Cucurbita maxima, Cucurbita moschata) zijn samen met de courgettes waarschijnlijk de groenten die het meeste voldoening geven in de moestuin. Zeker voor de beginnende moestuinier. Ze zijn heel simpel om te kweken, vragen weinig onderhoud en hebben een heel grote opbrengst. En ze zijn natuurlijk ook heel lekker! Bovendien bewaren pompoenen best lang en kan je er dus ook in de winter, wanneer de moestuin stil ligt, van genieten Het enige nadeel is dat pompoenen best veel ruimte inpalmen.

Pompoenen zijn nauw verwant aan courgettes en patissons en ze worden dan ook op een heel gelijkaardige manier gekweekt. Het grote verschil bij het kweken van pompoenen en courgettes is dat deze eerste een echte kruipplant is, terwijl de laatste meer een struik vormt.

Verder lezen Pompoenen – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Ajuin en Sjalot – De Volledige Kweekgids

Ajuin en sjalot de volledige kweekgids omslagfoto

Ajuinen (Allium cepa), of uien, en hun kleine neefjes, de sjalot zijn de echte smaakmakers in de keuken. Zowel gebakken, geroosterd, gefrituurd als gekookt vormen ze de basis van vele gerechten. Je hebt uien in verschillende kleuren en smaken. Ze zijn ook helemaal niet moeilijk om zelf te kweken in de tuin, je kan ze zowel zaaien als planten. Voor ieder wat wils dus. Lees er alles over in deze kweekgids!

Verder lezen Ajuin en Sjalot – De Volledige Kweekgids