Geplaatst op Geef een reactie

Zaaikalender Mei – Dit kan je zaaien in Mei

In mei legt elke vogel een ei, zo gaat het gezegde. En niet alleen de fauna leeft op, ook de flora. Zeker in je moestuin! Hoog tijd om te zaaien als je dat nu nog niet gedaan hebt! Halverwege mei zijn het trouwens de Ijsheiligen, hierna zou het niet meer vriezen. Een volledig overzicht van wat je deze maand kan zaaien volgt hieronder. De zaden van De Tuindoos die je in de maand mei kan zaaien vind je hier.

Verder lezen Zaaikalender Mei – Dit kan je zaaien in Mei
Geplaatst op Geef een reactie

Koolraap, Koolrabi, Knolraap, wat is het nu?

Koolraap Koolrabi en Rapen omslagfoto

Bij de familie van de kolen zijn er een paar groenten die nogal op elkaar gelijken. Niet alleen van uiterlijk, maar ook van naam. Koolraap, Koolrabi, Knolraap, Meiraapjes, Rapen,… Er lijkt geen touw aan vast te knopen. In deze korte blogpost doe ik even uit de doeken wat de verschillen zijn en zal je snel merken dat het helemaal niet zo moeilijk is!

Verder lezen Koolraap, Koolrabi, Knolraap, wat is het nu?
Geplaatst op Geef een reactie

Koolraap – De Volledige Kweekgids

Koolraap De Volledige Kweekgids omslagfoto

Koolraap (Brassica napobrassica) is een winterse groente met een grote knol. Zowel deze knol als de bladeren kunnen gegeten worden. De knol heeft een lichtzoete smaak die wat weg heeft van aardpeer.

Vele van de groenten die we vandaag kennen komen van ver, zoals Amerika of Azië, maar de koolraap is een echte Europese groente. Hij is ontstaan in Scandinavië als een kruising tussen de kool (Brassica oleracea) en de knolraap (Brassica rapa).

Koolraap, koolrabi, knolrapen, raapjes, meiknolletjes… Het kan soms nogal verwarrend zijn. In tegenstelling tot koolrabi groeit de koolraap vooral onder de grond. Die knol kan ook ruim een kilo zwaar worden, wat niet het geval is bij knolrapen. Meer info over de verschillen tussen deze groenten kan je hier lezen.

Verder lezen Koolraap – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Rabarber – De Volledige Kweekgids

Rabarber De Volledige kweekgids Banner

Rabarber (Rheum rhabarbarum) is een winterharde plant. Dat wil zeggen dat hij jaar na jaar blijft doorgroeien. Je kan dus elk jaar stengels van de rabarber en er een lekker zurig dessert van maken. De frisse zurigheid van rabarber komt van oxalzuur, een zuur dat ook in bijvoorbeeld spinazie zit. In kleine hoeveelheden kan ons lichaam dit zuur perfect verwerken, maar in grote hoeveelheden is het giftig. Eet daarom ook nooit de bladeren van rabarber, deze bevatten namelijk heel hoge concentraties van oxaalzuur. Wat je wel kan eten zijn de bloemknoppen. Deze zouden bijna bloemkoolachtig smaken.

In Groot-Brittannië kweken ze rabarber ook in het donker. Dit heet ‘forceren’. Het forceren verplicht de rabarberplant om snel te groeien en dus kan je al veel vroeger oogsten. Door het gebrek aan licht krijg je bovendien witte rabarberstelen, die veel zachter zouden smaken.

Verder lezen Rabarber – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Pompoenen – De Volledige Kweekgids

Pompoenen de volledige kweekgids omslagfoto blog

Pompoenen (Cucurbita pepo, Cucurbita maxima, Cucurbita moschata) zijn samen met de courgettes waarschijnlijk de groenten die het meeste voldoening geven in de moestuin. Zeker voor de beginnende moestuinier. Ze zijn heel simpel om te kweken, vragen weinig onderhoud en hebben een heel grote opbrengst. En ze zijn natuurlijk ook heel lekker! Bovendien bewaren pompoenen best lang en kan je er dus ook in de winter, wanneer de moestuin stil ligt, van genieten Het enige nadeel is dat pompoenen best veel ruimte inpalmen.

Pompoenen zijn nauw verwant aan courgettes en patissons en ze worden dan ook op een heel gelijkaardige manier gekweekt. Het grote verschil bij het kweken van pompoenen en courgettes is dat deze eerste een echte kruipplant is, terwijl de laatste meer een struik vormt.

Verder lezen Pompoenen – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Ajuin en Sjalot – De Volledige Kweekgids

Ajuin en sjalot de volledige kweekgids omslagfoto

Ajuinen (Allium cepa), of uien, en hun kleine neefjes, de sjalot zijn de echte smaakmakers in de keuken. Zowel gebakken, geroosterd, gefrituurd als gekookt vormen ze de basis van vele gerechten. Je hebt uien in verschillende kleuren en smaken. Ze zijn ook helemaal niet moeilijk om zelf te kweken in de tuin, je kan ze zowel zaaien als planten. Voor ieder wat wils dus. Lees er alles over in deze kweekgids!

Verder lezen Ajuin en Sjalot – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Tomatillo en Ananaskers – De Volledige Kweekgids

Tomatillo en Aardkers De Volledige Kweekgids uitgelichte afbeelding

Tomatillo (Physalis ixocarpa philadelphica) en Ananaskers (Physalis peruviana) zijn beide zogenaamde lampionplanten. De lampionplanten zijn met vele, maar liefst 90 soorten zijn bekend. De meesten hiervan worden vooral voor hun esthetische waarde gekweekt, maar tomatillo en ananaskers maken lekkere eetbare vruchten.

Tomatillo staat ook bekend als de Mexicaanse aardkers en ananaskers ken je dan misschien weer als goudbes, incabes, of Kaapse kruisbes. Lampionplanten krijgen hun naam van de papierachtige kelk die rond de vrucht groeit. Dit lijken net lampionnetjes. Lampionplanten behoren tot de nachtschadefamilie. Ze zijn dus verwant aan tomaten, paprika’s en aubergines. Het zal je dus niet verbazen dat je best een zonnig plekje of een serre hebt om goede lampionplanten te kweken.

Verder lezen Tomatillo en Ananaskers – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Courgettes – De Volledige Kweekgids

Courgettes - De Volledige Kweekgids

Courgettes (Cucurbita pepo) zijn waarschijnlijk de groenten die het meeste voldoening geven in de moestuin. Zeker voor de beginnende moestuinier. Ze zijn heel simpel om te kweken, vragen weinig onderhoud en hebben een heel grote opbrengst. En ze zijn natuurlijk ook heel lekker! Het enige nadeel is dat courgettes best veel ruimte inpalmen.

Courgettes zijn nauw verwant aan pompoenen en patissons en ze worden dan ook op een heel gelijkaardige manier gekweekt. Het grote verschil bij het kweken van pompoenen en courgettes is dat deze eerste een echte kruipplant is, terwijl de laatste meer een struik vormt.

Verder lezen Courgettes – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Bonen en Tuinbonen – De Volledige Kweekgids

Bonen en tuinbonen de volledige kweekgids

Tuinbonen (Vicia faba) en Gewone Bonen (Phaseolus vulgaris) zijn twee peulvruchten van de vlinderbloemenfamilie, net zoals de erwten. Ze hebben een enorme verscheidenheid aan rassen, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze zijn zeer voedzaam. Ze bevatten veel eiwitten en zijn daarom heel geliefd als vleesvervanger.

Tuinbonen komen oorspronkelijk van het Middellandse Zeegebied en worden al duizenden jaren gekweekt. De laatste jaren vind je hem niet zo veel meer in de winkel. Boeren geven namelijk de voorkeur aan de Gewone Boon (Phaseolus vulgaris). In moestuinen vind je nog wel eens de tuinboon, omdat je ze al zo vroeg in het jaar kan kweken. Gewonen bonen komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika, en waren daar heel belangrijk voor de voedselvoorziening. De ontdekkingsreizigers hebben ze dan later meegebracht naar onze contreien.

Gewone bonen en tuinbonen zijn twee verschillende soorten bonen, ik behandel ze toch samen in deze kweekgids omdat ze veel gelijkaardige eigenschappen hebben en op gelijkaardige manier gekweekt worden.

Verder lezen Bonen en Tuinbonen – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Pepers – De Volledige Kweekgids

Pepers - De Volledige Kweekgids

Pepers (Capsicum annuum en Capsicum chinense) ken je vast als de groente die je gebruikt om je gerechten pikant te maken. Maar ze hebben ook een heel bijzondere geschiedenis. Ze worden al bijna 10.000 jaar gekweekt! Daarmee zijn ze één van de eerste geteelde groenten in Zuid-Amerika. In de 15e eeuw brachten de Portugezen en Spanjaarden het naar onze contreien als alternatief voor de ‘peperdure’ zwarte peper. Tegenwoordig hoeft de chilipeper niet meer van de andere kant van de planeet te komen en kan je hem gewoon hier kweken. Er zijn wel honderden variëteiten, elk met een eigen smaakpalet. Niet alleen van mild tot ‘dodelijk’ pikant, maar ook met een eigen zoetheid en zurigheid. Tijd dus om je eigen pepers te kweken!

Verder lezen Pepers – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Een Moestuin in de Stad – 9 tips om de problemen van een stadsmoestuin te omzeilen

Een moestuin beginnen in de stad

Een moestuin aanleggen in een klein stadstuintje lijkt een moeilijke opdracht. Nochtans hoeft het dat helemaal niet te zijn. Belangrijk is vooral dat je de beperkingen van je tuin kent. Met een goede keuze van je groenten en kruiden kan je daar op inspelen. Zo kan je zelfs in de stad een groene oase creëren!

Verder lezen Een Moestuin in de Stad – 9 tips om de problemen van een stadsmoestuin te omzeilen