Geplaatst op Geef een reactie

Zaaikalender Maart- Dit kan je zaaien in Maart

Maart, de eerste echte lentemaand. De dagen worden weer langer en warmer. In de natuur begint alles te ontkiemen, dus ook in je moestuin is het nu één van de grote zaaimaanden. Een volledig overzicht van wat je deze maand kan zaaien volgt hieronder. De zaden van De Tuindoos die je in de maand maart kan zaaien vind je hier.

Verder lezen Zaaikalender Maart- Dit kan je zaaien in Maart
Geplaatst op Geef een reactie

Tomatillo en Ananaskers – De Volledige Kweekgids

Tomatillo en Aardkers De Volledige Kweekgids uitgelichte afbeelding

Tomatillo (Physalis ixocarpa philadelphica) en Ananaskers (Physalis peruviana) zijn beide zogenaamde lampionplanten. De lampionplanten zijn met vele, maar liefst 90 soorten zijn bekend. De meesten hiervan worden vooral voor hun esthetische waarde gekweekt, maar tomatillo en ananaskers maken lekkere eetbare vruchten.

Tomatillo staat ook bekend als de Mexicaanse aardkers en ananaskers ken je dan misschien weer als goudbes, incabes, of Kaapse kruisbes. Lampionplanten krijgen hun naam van de papierachtige kelk die rond de vrucht groeit. Dit lijken net lampionnetjes. Lampionplanten behoren tot de nachtschadefamilie. Ze zijn dus verwant aan tomaten, paprika’s en aubergines. Het zal je dus niet verbazen dat je best een zonnig plekje of een serre hebt om goede lampionplanten te kweken.

Verder lezen Tomatillo en Ananaskers – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Courgettes – De Volledige Kweekgids

Courgettes - De Volledige Kweekgids

Courgettes (Cucurbita pepo) zijn waarschijnlijk de groenten die het meeste voldoening geven in de moestuin. Zeker voor de beginnende moestuinier. Ze zijn heel simpel om te kweken, vragen weinig onderhoud en hebben een heel grote opbrengst. En ze zijn natuurlijk ook heel lekker! Het enige nadeel is dat courgettes best veel ruimte inpalmen.

Courgettes zijn nauw verwant aan pompoenen en patissons en ze worden dan ook op een heel gelijkaardige manier gekweekt. Het grote verschil bij het kweken van pompoenen en courgettes is dat deze eerste een echte kruipplant is, terwijl de laatste meer een struik vormt.

Verder lezen Courgettes – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Bonen en Tuinbonen – De Volledige Kweekgids

Bonen en tuinbonen de volledige kweekgids

Tuinbonen (Vicia faba) en Gewone Bonen (Phaseolus vulgaris) zijn twee peulvruchten van de vlinderbloemenfamilie, net zoals de erwten. Ze hebben een enorme verscheidenheid aan rassen, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze zijn zeer voedzaam. Ze bevatten veel eiwitten en zijn daarom heel geliefd als vleesvervanger.

Tuinbonen komen oorspronkelijk van het Middellandse Zeegebied en worden al duizenden jaren gekweekt. De laatste jaren vind je hem niet zo veel meer in de winkel. Boeren geven namelijk de voorkeur aan de Gewone Boon (Phaseolus vulgaris). In moestuinen vind je nog wel eens de tuinboon, omdat je ze al zo vroeg in het jaar kan kweken. Gewonen bonen komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika, en waren daar heel belangrijk voor de voedselvoorziening. De ontdekkingsreizigers hebben ze dan later meegebracht naar onze contreien.

Gewone bonen en tuinbonen zijn twee verschillende soorten bonen, ik behandel ze toch samen in deze kweekgids omdat ze veel gelijkaardige eigenschappen hebben en op gelijkaardige manier gekweekt worden.

Verder lezen Bonen en Tuinbonen – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Pepers – De Volledige Kweekgids

Pepers - De Volledige Kweekgids

Pepers (Capsicum annuum en Capsicum chinense) ken je vast als de groente die je gebruikt om je gerechten pikant te maken. Maar ze hebben ook een heel bijzondere geschiedenis. Ze worden al bijna 10.000 jaar gekweekt! Daarmee zijn ze één van de eerste geteelde groenten in Zuid-Amerika. In de 15e eeuw brachten de Portugezen en Spanjaarden het naar onze contreien als alternatief voor de ‘peperdure’ zwarte peper. Tegenwoordig hoeft de chilipeper niet meer van de andere kant van de planeet te komen en kan je hem gewoon hier kweken. Er zijn wel honderden variëteiten, elk met een eigen smaakpalet. Niet alleen van mild tot ‘dodelijk’ pikant, maar ook met een eigen zoetheid en zurigheid. Tijd dus om je eigen pepers te kweken!

Verder lezen Pepers – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Een Moestuin in de Stad – 9 tips om de problemen van een stadsmoestuin te omzeilen

Een moestuin beginnen in de stad

Een moestuin aanleggen in een klein stadstuintje lijkt een moeilijke opdracht. Nochtans hoeft het dat helemaal niet te zijn. Belangrijk is vooral dat je de beperkingen van je tuin kent. Met een goede keuze van je groenten en kruiden kan je daar op inspelen. Zo kan je zelfs in de stad een groene oase creëren!

Verder lezen Een Moestuin in de Stad – 9 tips om de problemen van een stadsmoestuin te omzeilen
Geplaatst op Geef een reactie

Een Moestuin in Potten en Bakken – 9 tips om groenten en kruiden te kweken op een beperkte oppervlakte

Een moestuin in potten en bakken

Heb je alleen een terras of balkon of is je stadstuintje helemaal volgeplaveid? Dan kan je toch je eigen moestuin beginnen met potten en bakken. Ook als je wel een grote tuin hebt maar klein wil beginnen zijn potten en bakken ideaal. Met deze tips kan je snel aan de slag om je eigen tuintje op kleine oppervlakte te beginnen.

Verder lezen Een Moestuin in Potten en Bakken – 9 tips om groenten en kruiden te kweken op een beperkte oppervlakte
Geplaatst op Geef een reactie

Deze 14 groenten zijn het beste voor de beginnende moestuinier – (en 3 die je best nog niet zet)

De 14 beste groenten voor beginnende moestuiniers

Sommige groenten zijn heel moeilijk te kweken. Ze vragen veel tijd en aandacht en als je ze één keer vergeet water te geven begeven ze het. Dat kan heel frusterend zijn als beginner. Daarom heb ik hier een lijstje gemaakt met 14 groenten en kruiden die iedereen kan kweken! Een lekkere oogst gegarandeerd!

Verder lezen Deze 14 groenten zijn het beste voor de beginnende moestuinier – (en 3 die je best nog niet zet)
Geplaatst op Geef een reactie

Zaaikalender November – Dit kan je zaaien in November

In november ligt het werk in de moestuin stil. Als je dat echt nog wil kunnen er in de maand november wel nog een aantal dingen gezaaid worden. Een volledig overzicht van wat je deze maand kan zaaien volgt hieronder. De zaden van De Tuindoos die je in de maand november kan zaaien vind je hier.

Verder lezen Zaaikalender November – Dit kan je zaaien in November
Geplaatst op Geef een reactie

Maak Je Eigen Potgrond

Potgrond is essentieel voor de gezonde groei van je planten. Goede potgrond bevat voedingsstoffen, houdt water vast en is luchtig. Het eenvoudigst is het om dit gewoon in het tuincentrum of containerpark te kopen, maar dat is duur en niet zo milieuvriendelijk. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om zelf je potgrond te maken. Je kan bovendien oude potgrond opnieuw gebruiken.

Verder lezen Maak Je Eigen Potgrond
Geplaatst op Geef een reactie

Romeinse Sla – De Volledige Kweekgids

Romeinse Sla De Volledige Kweekgids

Romeinse Sla of Bindsla ( Lactuca sativa var. longifolia) is een variant op de klassieke kropsla. Maar in plaats van een dichte krop vormt Romeinse Sla eerder een losse krop met langwerpige blaadjes. Romeinse Sla is één van de oudste groenten die de mens teelt. De oude Egyptenaren kweekten hem 4000 jaar geleden al en de Romeinen brachten hem vervolgens ook naar onze contreien. Vandaar de naam Romeinse Sla. De andere benaming Bindsla komt van het gebruik om 10 dagen voor het oogsten de bladeren met een touwtje bijeen te binden. Zo krijg je meer gele bladeren. Bindsla is een relatief eenvoudige groente om te kweken en is lekker zowel rauw als gestoofd.

Lees verder