Geplaatst op Geef een reactie

Zaaikalender Juni – Dit kan je zaaien in Juni

zaaikalender juni

In Juni is het jaar al halverwege en krijgen we de eerste tekenen van de zomer. De eerste oogsten komen ook al binnen, maar je bent zeker nog niet te laat om nu nog in je moestuin te zaaien! Een volledig overzicht van wat je deze maand kan zaaien volgt hieronder. De zaden van De Tuindoos die je in de maand juni kan zaaien vind je hier.

Verder lezen Zaaikalender Juni – Dit kan je zaaien in Juni
Geplaatst op Geef een reactie

Citroenmelisse – De Volledige Kweekgids

Citroenmelisse kweekgids

Citroenmelisse (Melissa officinalis) is een heerlijk geurend kruid die in geen enkele tuin mag ontbreken. Hoe groot of hoe klein je tuin ook is, het is altijd een goed idee om wat citroenmelisse te hebben staan. Citroenmelisse vraagt niet veel, het heeft weinig aandacht nodig zolang het maar veel zon heeft. Bovendien is dit een kruid dat vlinders en nuttige insecten naar de tuin zal brengen.

Verder lezen Citroenmelisse – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Sojaboon of Edamame- De Volledige Kweekgids

Sojaboon kweekgids omslagfoto

Sojabonen (Glycine max) worden al millenia geteeld in Oost-Azië, waar ze een belangrijk onderdeel van het dieet vormen. En dat is niet verrassend, want sojabonen bevatten veel gezonde eiwitten, mineralen en vitamine B. Daarom zijn ze ook zo geschikt voor mensen die wat minder vlees willen eten.

Sojabonen worden tot veel verschillende producten verwerkt zoals sojasaus, tofu, tempeh en sojamelk, maar het eenvoudigste (en lekkerste?) is de onverwerkte variant, de ‘edamame’. Edamame is een Japanse bereiding waarbij de onrijpe peultjes gekookt worden en geserveerd met grof zout. De bonen worden dan uit de peulen gezogen en vormen zo een heerlijke snack.

Verder lezen Sojaboon of Edamame- De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Maïs – De Volledige Kweekgids

Maïs (Zea mays) kennen we vooral als het voedergewas dat op menig veld groeit. Daar wordt het vooral gekweekt voor de veeteelt. Deze maïs bevat veel zetmeel en is niet zo aangenaam om te eten. In doe moestuin gaan wij echter lekkere suikermaïs of popcornmaïs telen.

Maïs is niet meer weg te denken van het platteland, maar is eigenlijk afkomstig uit Midden-Amerika, waar de plaatselijke bevolking het al duizenden jaren telen. Na de kolonisatie van het Amerikaans continent heeft maïs ook bij ons zijn intrede gemaakt.

Verder lezen Maïs – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Wortelpeterselie – De Volledige Kweekgids

Wortelpeterselie omslagfoto

Wortelpeterselie (of (Petroselinum crispum tuberosum) is een peterselievariant die niet gekweekt wordt voor de bladeren maar, zoals de naam al aangeeft, voor de wortel. De wortel van wortelpeterselie lijkt wel erg op een kleine pastinaak, maar de smaak ligt tussen die van peterselie en knolselder. De teelt van wortelpeterselie lijkt heel erg op de teelt van de ‘gewone’ wortels. Een alternatieve benaming is ‘peterseliewortel’.

Peterselie in het algemeen werd al gekweekt in de derde eeuw voor Christus op het eiland Sardinië. Wortelpeterselie wordt dan ook veel gebruikt in de Zuid-Europese keuken. Ook in Oost-Europa wordt hij wel eens geserveerd.

Verder lezen Wortelpeterselie – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Spruitkool – De Volledige Kweekgids

Kweekgids Spruitkool omslag

Spruitkool (Brassica oleracea gemmifera) is misschien wel de ideale kool om in onze contreien te kweken. Hoewel ze net zoals andere kolen oorspronkelijk uit het Middelandse Zeegebied afkomstig zijn, worden ze al eeuwenlang ook in België en Nederland geteeld. Niet voor niets spreekt men in het engels van Brussels sprouts. Spruitkool houdt namelijk van ons nattig en koel klimaat en zorgt voor verse groenten in het midden van de winter.

Spruitkool is eigenlijk net dezelfde plant als vele andere kolen zoals broccoli, bloemkool en sluitkool. Maar waar bij broccoli en bloemkool de bloemaanzet is doorgekweekt, en bij sluitkool de bladeren, is spruitkool verder doorgekweekt voor de kleine kooltjes in de bladoksel.

Alles over de teelt van deze heerlijke wintergroente lees je in deze kweekgids.

Verder lezen Spruitkool – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Basilicum – De Volledige Kweekgids

Omslagfoto kweekgids basilicum

Basilicum (Ocimum basilicum) is waarschijnlijk het meest gekende en gesmaakte keukenkruid. Hoewel wij nu dit heerlijk kruid vooral in verband brengen met de Italiaanse keuken, is het al meer dan duizenden jaren gebruikt van Europa tot Azië. Niet alleen voor zijn smaak, maar ook voor spirituele doeleinden. Zo plaatste men in Indië basilicum in de mond van overleden mensen om te verzekeren dat ze god zouden bereiken, en ook de oude Egyptenaren geloofden dat dit kruid de poort naar het hiernamaals zou openen.

Spiritueel of niet, vast staat dat basilicum een heerlijk keukenkruid is en bovendien niet zo heel moeilijk te telen. De grote variatie aan verschillende rassen zorgen er bovendien voor dat het bruikbaar is in zeer veel verschillende gerechten, van de klassieke Italiaanse pesto tot zoete desserts.

Verder lezen Basilicum – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Stengelui – De Volledige Kweekgids

Kweekgids Stengelui

Stengelui (Allium fistulosum) is een buitenbeentje in de moestuin. Met zijn witte schacht lijkt het een beetje op prei, maar de smaak en het groene blad doen toch meer aan grove bieslook denken. Deze groente is vooral heel erg gekend in Azië, en dan vooral in Japan, waar het wordt gebruikt in de klassieke miso soep.

Verder lezen Stengelui – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Tomaten – De Volledige Kweekgids

Tomaten de volledige kweekgids omslag

Tomaten zijn waarschijnlijk de meest geliefde groente van de moestuiniers. Ze komen voor in meer dan 10.000 verschillende soorten met allemaal hun eigen smaak, geur, kleur, textuur,… Er is dus voor ieder wat wils. Bovendien smaakt een verse tomaat, één die nog een beetje warm is van de serre zoals geen enkele tomaat die je in de winkel kan kopen. Ik zeg vaak dat wanneer je je eerste tomaat hebt gekweekt je jezelf een echte moestuinier mag noemen.

Je verwacht het niet maar tomaten zijn van alle andere groenten nog het nauwst verwant aan de aubergine en,… de aardappel! Net zoals de aardappel is de tomaat in de zeventiende eeuw van Amerika naar onze contreien gebracht. Aanvankelijk vooral als sierplant, want men dacht dat tomaten giftig waren. Dat klopt ergens wel, alle delen van de plant bevat de giftige stof solanine. Enkel volledig rijpe tomaten zijn vrij van solanine (met uitzondering van de zaden). Maar het duurde tot halverwege de achttiende eeuw eer men dat besefte. Dit ontdekte men niet toevallig in Italië, waar nu nog steeds de grootste tomatenliefhebbers wonen.

Verder lezen Tomaten – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Paprika – De Volledige Kweekgids

Paprika cover blogpost kweekgids

Paprika’s (Capsicum annuum) zijn zeer nauw verwant aan de hete pepers. Hete pepers werden al duizenden in Zuid-Amerika geteeld toen de Spanjaarden er arriveerden. Zij brachten de peper naar Europa. Pas in de jaren 1920 is hieruit de zachte paprika geteeld. Het zal je vast niet verrassen dat dit in Hongarije gebeurde, het land waar nog steeds het meeste paprika gegeten wordt.

Paprika’s zijn echte exoten die van de warmte houden, maar je kan ze ondertussen zeker ook in onze contreien kweken. Wel belangrijk is dat je een warme plek met veel licht hebt (zoals een serre). Hoe je de paprika kweekt kan je hieronder lezen. De kweekgids van de voorouder, de hete peper, vind je hier.

Verder lezen Paprika – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Sluitkool (Rode-, Witte-, Spits- en Savooikolen) – De volledige kweekgids

Sluitkool kweekgids omslagfotot

De sluitkolen (Brassica oleracea capitata) zijn de belangrijkste leden van de familie van de kolen. Omdat sluitkool zo goed bewaarbaar is en vaak de enige ‘verse’ groente waren in de winter waren ze heel belangrijk in de middeleeuwen en later. Sinds de opkomst van de moderne koeltechnologieën zijn ze wat minder belangrijk geworden in ons dieet, maar in menig moestuin kunnen ze zeker nog gevonden worden.

De sluitkolen zijn herkenbaar aan hun grote gestalte. De krop van de kolen word gevormd door bladeren die elkaar omsluiten (de hartbladeren). Enkel de buitenste bladeren (de ombladeren) ontvouwen zich en zorgen voor de fotosynthese.

Verder lezen Sluitkool (Rode-, Witte-, Spits- en Savooikolen) – De volledige kweekgids