Geplaatst op Geef een reactie

Zaaikalender Oktober – Dit kan je zaaien in Oktober

Oktober is echt het einde van het moestuinjaar. Toch kan je in de moestuin nog het een en het ander zaaien vooral ter voorbereiding op het volgende jaar. Een volledig overzicht van wat je deze maand kan zaaien volgt hieronder. De zaden van De Tuindoos die je in de maand oktober kan zaaien vind je hier.

Verder lezen Zaaikalender Oktober – Dit kan je zaaien in Oktober
Geplaatst op Geef een reactie

Lavas of Maggikruid – De Volledige Kweekgids

Lavas (Levisticum officinale) is een heerlijk geurend, doorlevend kruid. Deze vaste plant is oorspronkelijk afkomstig uit het Middelandse Zeegebied, maar doet het ook in onze streek heel goed. Deze plant kan in een goede bodem namelijk meer dan 2 meter hoog worden.

Lavas heeft een holle stengel en diep ingesneden bladeren die wat lijken op selderijbladeren.

Van Lavas kan je zowel de blaadjes als de wortels eten, zelfs de zaden zijn eetbaar. De geur van het kruid doet wat denken aan de befaamde Maggi-bouillon, vandaar dat het soms ook wel Maggikruid genoemd. De Maggi-bouillon bevat echter helemaal geen lavas. De smaak lijkt helemaal niet op Maggi, maar heeft meer weg van selderij.

Standplaats van Lavas

Lavas heeft graag een plekje met een rijke bodem die voldoende vocht kan vasthouden. Omdat hij vele jaren op dezelfde plek kan blijven staan is het dus wel belangrijk dat je even nadenkt over de standplaats.

Zonlicht en Water

Veel zonlicht heeft dit kruid niet nodig. Met zijn grote bladeren kan Lavas steeds voldoende zon opvangen om te groeien. Je kan het dus perfect een plaatsje in de halfschaduw toewijzen. Lavas wordt heel groot dus is het ook belangrijk om even te kijken dat hij je andere planten niet in de schaduw zet.

De bodem moet goed vocht kunnen vasthouden voor Lavas. Dit kan je verbeteren door voor het zaaien een flinke hoeveelheid compost toe te voegen aan de bodem.

Bodem

Een voedzame bodem is belangrijk. Voeg dus een paar weken voor het zaaien wat stalmest of goed verteerde compost toe aan de bodem. Heb je een zware bodem dan kan je deze ook meteen wat losser maken, zo vinden de wortels van het maggikruid makkelijk hun weg door de bodem.

Lavas in pot kweken

Eventueel kan je lavas ook in een diepe, grote pot kweken. Hoe groter hoe beter, maar de diameter van de pot moet minstens 30 centimeter zijn. Gebruik een goede potgrond en voeg regelmatig wat extra voedingsstoffen toe, bijvoorbeeld een handje compost elke maand.

Lavas Zaaien of Scheuren

Lavas zaaien kan je zowel in het voorjaar als in het najaar. In het voorjaar is dat tijdens de maanden april en mei, in het najaar kan dat in september of oktober zoals je in onze zaaikalender kan lezen.

Zaai de lavas meteen op de plaats waar je hem wil hebben. Hoewel in theorie 1 zaadje voldoende is voor een gigantische lavasplant, kan je best meerdere zaadjes tegelijk zaaien. Lavas is namelijk een lastige kiemer. Bevochtig de zaadjes goed na het zaaien en dek ze af met een dun laagje grond. Om het kiemen te bevorderen kan je ze nog bedekken met een laagje zwarte plastic of stro. Deze beschermen de jonge kiemen tegen de koude.

Hou de zaadjes tijdens het kiemproces vochtig. Lavas is een lastige kiemer, het kan dus tot wel 3 weken duren eer de plantjes gekiemd zijn.

In plaats van lavas te zaaien kan je er daarom ook voor kiezen om een bestaande plant te scheuren. Heb jij of een vriend(in) al een oudere plant staan dan kan je deze in het voorjaar “scheuren”. Dat doe je door de plant met wortelkluit en al op te graven en vervolgens de kluit met een scherpe spade in twee te splitsen. Deze twee nieuwe planten kan je vervolgens elk apart weer uitplanten.

Kies bij voorkeur een niet te oude plant om te scheuren. Hoe ouder de plant, hoe houtiger de wortels zijn en dus moeilijker te scheuren. Een plant van 3 of 4 jaar is op de ideale leeftijd om te scheuren.

Lavas Verzorgen

Eenmaal een lavasplant zich goed gevestigd heeft hoef je er niet veel zorgen meer aan te besteden. Belangrijk is dat hij voldoende voedingsstoffen heeft. Geef hem daarom in elk jaar wat stalmest of onverteerde compost.

Oudere planten hebben een uitstekend wortelgestel en hebben enkel nog water nodig in de meest droge periodes. Jongere planten kan je best wel wat extra water geven.

Krijgt Lavas bloemen dan kan je deze best meteen samen met de bloemstengel verwijderen. De productie van bloemen vraagt veel energie van de plant en zorgt er bovendien voor dat de bladeren en stengels een bittere smaak krijgen.

Elke winter sterven de bladeren en stengels van de lavasplant af. Maar onder de grond, in de wortels, gaat het leven gewoon door. Bescherm deze wortels tegen zeer strenge vorst door een mulchlaag aan te brengen. In het voorjaar groeien vanuit deze wortels de stengels en bladeren weer verder. De mulchlaag word dan verteerd en doet dienst als extra voeding voor de plant.

Lavas Oogsten

Van een goed gevestigde plant (minstens 1 winter overleefd) kan je de blaadjes en stengels oogsten. Deze kan je oogsten vanaf april, maar oogst dan niet teveel, zodat de plant ook nog wat kan groeien en energie opslaan in de wortels. De jonge blaadjes en stengels smaken het beste. Ze hebben een sterke selderijsmaak.

De wortels zijn ook eetbaar, maar die oogst je pas in het najaar. Dit doe je best bij een plant van 3 of 4 jaar oud, oudere planten krijgen heel houtige wortels. De wortels zijn het lekkerst geschild, dan verliezen ze hun bittere smaak en hebben ze een aardse selderijsmaak

Ook de zaadjes zijn eetbaar en werden vroeger toegevoegd aan brood. De zaadjes kunnen geoogst worden wanneer de bloemen zwart verkleuren. Knip ze af met een schaar en droog ze in een papieren zak. Eenmaal ze droog zijn wrijf dan voorzichtig de zaden tussen je handen om de zaadlijsten te verwijderen.

De blaadjes en stengels bewaren niet lang. In de koelkast kunnen ze ongeveer een week bewaard worden. De wortels zijn langer houdbaar.

Zadenteelt

Je kan de zaden van Lavas oogsten wanneer de bloemen zwart zijn, op dezelfde manier zoals hierboven beschreven. Zo kan je Lavas van eigen zaad kweken.

Veel gemakkelijker is om een bestaande lavasplant te scheuren. Kies hiervoor een plant van 3 tot 4 jaar oud. Graaf deze met kluit en al op en breek de kluit in twee met een scherpe spade. Elke kluit kan je nu afzonderlijk weer planten en zullen elk een nieuwe gezonde plant maggikruid geven.

Geplaatst op Geef een reactie

Winterkers of Barbarakruid – De Volledige Kweekgids

Winterkers de volledige kweekgids

Winterkers (Barbarea vulgaris) of het ‘gewoon barbarakruid’ is een winterharde plant waarvan de blaadjes je in de koudste maanden een flinke dosis vitamine C uit eigen tuin geven. De blaadjes smaken bijna zoals waterkers maar dan minder sterk, en de plant heeft ook minder water nodig. Vandaar dan ook de alternatieve naam landkers.

Winterkers is onderdeel van het geslacht van de barbarakruiden die op hun beurt weer tot de familie van de kolen behoren. Naast winterkers of het gewoon barbarakruid heb je bijvoorbeeld ook het vroege barbarakruid (Barbarea verna). Barbarakruid dankt zijn naam aan de heilige Barbara. Barbara is namelijk de heilige van de artillerie en de mijnwerkers en winterkers werd gebruikt om de wonden die zij opliepen door explosies te verzorgen.

Verder lezen Winterkers of Barbarakruid – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Komkommerkruid of Bernagie – De Volledige Kweekgids

komkommerkruid de volledige kweekgids

Komkommerkruid (Borago officinalis) is een kruid dat je misschien ook wel kent als borage of bernagie. Zowel de blaadjes als de bloemen van dit kruid zijn eetbaar en smaken (natuurlijk!) lichtjes naar komkommer. Komkommerkruid heeft prachtige paars-blauwe bloemen die mooi staan in de moestuin, maar ook heel veel pollen en nectar bevatten die onontbeerlijk zijn voor bijen, hommels en andere nuttige insecten. Ook als groenbemester wordt het af en toe gebruikt. Zeker de moeite om te zaaien in je tuin dus!

/Lees verder
Geplaatst op Geef een reactie

Warmoes – De Volledige Kweekgids

Warmoes kweekgids omslag

Warmoes (Bet vulgaris var. cicla) of snijbiet is een groente die vaak wel eens een ‘vergeten’ groente wordt genoemd. Dat is heel jammer want warmoes is een lekkere, veelzijdige groente met bovendien een zeer grote opbrengst. Zeker de moeite waard in jouw moestuin dus. In deze kweekgids leg ik helemaal uit hoe je dit broertje van de rode biet zelf kweekt.

Verder lezen Warmoes – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Kervel – De Volledige Kweekgids

Kervel de volledige kweekgids

Kervel (Anthriscus cerefolium) is een delicaat kruid en belangrijk onderdeel van de Franse ‘fines herbes‘. Het kruid groeide oorspronkelijk in de Kaukasus, maar is door de oude Romeinen in heel Europa verspreid. In de keuken heeft kervel vaak een ondersteunende rol, maar in het klassieke kervelsoep kan het zijn eigen rol spelen.

Verder lezen Kervel – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Radijs en Rammenas – De Volledige Kweekgids

Radijs en Rammenas kweekgids

Radijsjes zijn misschien wel de simpelste groente om te kweken in de moestuin. Ze groeien bovendien heel snel en zijn lekker en gezond. Ideaal voor beginners dus. Minder bekend is het neefje van de radijs, de rammenas. Deze zijn ook makkelijk te kweken en zijn vaak lekker pittig. In deze kweekgids leg ik je uit hoe je zelf gemakkelijk radijs en rammenas kweekt.

Verder lezen Radijs en Rammenas – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Rode Biet – De Volledige Kweekgids

Rode Biet de Volledige Kweekgids Cover

Rode bieten (Beta vulgaris) of krootjes worden al gekweekt sinds de tijd van de Oude Egyptenaren. Aanvankelijk werden ze vooral gekweekt voor de bladeren, maar sinds de Romeinse tijd werden ze ook gekweekt voor de wortel. Tegenwoordig eten we vooral de wortel, maar de bladeren zijn wel degelijk eetbaar en lekker rauw als gestoofd.

Verder lezen Rode Biet – De Volledige Kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Dille – De Volledige kweekgids

Dille (Anethum graveolens) is een kruid met een fijne smaak die een beetje weg heeft van anijs. Het kruid gaat perfect bij vis zoals zalm, eiergerechten en jonge aardappelen. Niet alleen de mooie gevederde blaadjes, maar ook de dillezaadjes worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen.

De rupsen van de prachtige vlinder Koninginnenpage houden ook erg van dille. Een paar extra plantjes zullen dan ook helpen om deze bijzondere soort in je tuin te krijgen.

Verder lezen Dille – De Volledige kweekgids
Geplaatst op Geef een reactie

Koolraap, Koolrabi, Knolraap, wat is het nu?

Koolraap Koolrabi en Rapen omslagfoto

Bij de familie van de kolen zijn er een paar groenten die nogal op elkaar gelijken. Niet alleen van uiterlijk, maar ook van naam. Koolraap, Koolrabi, Knolraap, Meiraapjes, Rapen,… Er lijkt geen touw aan vast te knopen. In deze korte blogpost doe ik even uit de doeken wat de verschillen zijn en zal je snel merken dat het helemaal niet zo moeilijk is!

Verder lezen Koolraap, Koolrabi, Knolraap, wat is het nu?
Geplaatst op Geef een reactie

Koolraap – De Volledige Kweekgids

Koolraap De Volledige Kweekgids omslagfoto

Koolraap (Brassica napobrassica) is een winterse groente met een grote knol. Zowel deze knol als de bladeren kunnen gegeten worden. De knol heeft een lichtzoete smaak die wat weg heeft van aardpeer.

Vele van de groenten die we vandaag kennen komen van ver, zoals Amerika of Aziƫ, maar de koolraap is een echte Europese groente. Hij is ontstaan in Scandinaviƫ als een kruising tussen de kool (Brassica oleracea) en de knolraap (Brassica rapa).

Koolraap, koolrabi, knolrapen, raapjes, meiknolletjes… Het kan soms nogal verwarrend zijn. In tegenstelling tot koolrabi groeit de koolraap vooral onder de grond. Die knol kan ook ruim een kilo zwaar worden, wat niet het geval is bij knolrapen. Meer info over de verschillen tussen deze groenten kan je hier lezen.

Verder lezen Koolraap – De Volledige Kweekgids